SUNTIKAN EPIDURAL

Assalamualaikum mommy² yang berpengalaman... Saya nak tanya mengenai suntikan EPIDURAL. Selama ni yang saya tau epidural adalah suntikan yang di terima sebelum ibu² kena czer... Tapi harini saya terkejut sikit sebab pakar O&G inform saya sepanjang saya tahan sakit menunggu bersalin nanti mereka akan suntik saya dengan epidural. Saya cakap selama ni saya fikir Epidural untuk ibu yang kena czer je... Tapi pakar cakap suntikan untuk czer nama lain. Saya keliru... Dia bagi alasan saya di suntik sebab ini adalah kelahiran pertama saya. Saya tanya kawan saya yang bersalin normal takde pun kena epidural... Ada mommy yang boleh explain pada saya tak tentang situasi saya? #seriusnanya #bantusharing #firstmom #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

2 Balas

wasalam. tanya doc tu apa keperluan suntik epidural. mungkin ada sebab tertentu yg buat doc bg epidural dgn sis. sy anak 3 tak pernah kena offer suntikan epidural. sakit tahan ja la. dijahit pun tanpa bius

1y ago

tu la sis,sy pun sebenarnya hairan bila alasan suntik epidural sbb anak pertama. aik,ramai ja makcik2 dan kenalan² sy termasuk sy sendiri bersalin normal anak 1st tiada kena suntik epidural. kecuali jika czer,baru kena inject bius. nanti jumpa doc sis boleh tanya lg. manatau lain lh doc yg sis jumpa.

Yg utk czer tu suntikan bius puan utk bg tak rasa bawah, ada yg separa badan ada yg bius penuh, epidural ni utk kurangkan sakit, tak semestinya utk czer, bsalin normal pun ada yg amik utk kurangkan sakit

1y ago

Epidural adalah utk kurangkan sakit, boleh baca lagi bberapa jenis painkiller utk labour pain