Sakit di ari ari

Assalamualaikum mommies..sy dh masuk 31w, anak first , start rasa sakit yg teramat sgt dkt ari ari. Bila nk ambil wudhuk, sakit sgt nk angkat kaki even nk naik katil nk baring pun sakit..mintak suami angkat kaki naik katil. Nk pusing/mengiring masa tido pun seksa. Berjalan pun lg slow drp org berpantang. Normal ke mcm ni? Start sakit dari hari balik kg sblum raya smpai skrg. Suami ckp mgkin sbb duk dlm kreta lama sgt sbb hadap jem. Tp sakit dia tk hilang. Kalau normal, adakah akan berlarutan smpai bersalin? Ade tk cara nk kurangkan sakit tu, at least dpt bertahan smpai bersalin? Sbb sy kerja full time. Risau dh nk masuk kerja esok lusa🥺. Dan lagi satu.. mcmmne rasa braxton hicks tu? Sakit dia dkt bhgian mne?

6 Balas

sis mcm saya. nk mengiring kiri kanan tak boleh , mmg sakit , kadang2 tido duduk je. sebb nk telentang tk boleh , sy kena masa 36 minggu , sekrg 37 minggu dah . sampai mula2 tu saya guna tongkat , sebb nk jalan pun mmg sakit sgt mcm menyucuk. lepas tu saya skrg ni urut kt bghian kelengkang dgn pelvis tu guna minyak kelpa dara, pagi malam sy urut , tapi urut biasa2 jela . baru lah lega sikit . sebb kepala bby da dekat bawah . jgn lupa buat senaman juga , sis jumpa doc lah tnya kenapa , mcm saya doc ckp sy ada kencing kotor sikit , doc bg ubat antibiotik , sekrg ni tga tgu hari je utk bersalin. doakan saya ye sis 😊

mmg normal kalau lepas travel.. sy pun ambil masa seminggu utk btl2 recover dari sakit2 tu. sy surirumah je, byk rest.. kalau yg berkerja kehulu kehilir xtahu la mcm mana. maybe xhilang la sakit2 badan smpai bersalin 😅 tp mmg betul, lps travel mesti akn sakit2 badan, tahap nk bangun dari tidur pun susah. pergi beli brg dapur pun rasa nk guna wheelchair

Saya pun sama macam sis. Seksa sangat nak jalan. Saya sampai jumpa pakar tapi pakar kata benda ni normal dan tk ada ubat. Normally akan hilang lepas bersalin.

normal sis. sy pun rasa mcm tu. payah nau😅 dh la sy keja misi, semua benda nak lajuu. rasa nak terberanak ada jugak kdg2😄

12mo ago

haha sy dh 35 dh. rasa nak harap beranak 37 je sbb mcm dh x larat.

Normal sis,saya 35w5d pun rasa macamtu..sakit die aduhai😪sakit celah kangkang lagi,tapi nak tak nak tahan jela sampai bersalin

ya.memg normal sis.sy pun mcm tu.pki sluar dlm pun susah.letak kat bawah pastu seret bawak ke atas.sbb kaki x blh angkat.

12mo ago

ye.hehee.pastu, masa pakai stokin ke,bila tunduk tu, ngilu yg amat kat faraj.kan.sy ni gtu la takdela melatah sbb ni anak ke-3.dah rasa masa prgnnt sblum ni camtu la.