First Time Mom

Assalamualaikum baby saya 4 bulan, dia batuk2 dah bawa ke klinik dr bagi ubat cair kahak tpi sy tgk dia asyik berak aje. Dlm 1 hari sampai 2 kali dia berak lepastu kurang minum susu sampai nampak sangat susut bdn. Kenapa ye

3 Balas

Klau dia mkn ubat, berak tu punca dari ubat.. baby sy pn batuk2, sy sapu minyak asmak hari2 dada & belakang.. sy buat juga tampalkn sirih+vicks baby depan blkg bdn baby.. mcm2 petua & cara sy buat Alhamdulillah skrg baby dah okay.. & kadang klau kahak berterusan cairkn susu atau kena tukar susu. Kadang susu punca kahak tu jadi. Baby ni susah sikit nk jga time dorg sakit tu yg kena try n error sgla jnis petua. Semoga baby cepat sembuh

Buat chest percussion sis membantu utk cairkan kahak dlm paru2. Sy ckp based kn experience. Anak sy batuk kahak sampai masuk emergency kurang oksigen. Chest percussion sgt membantu. Tak tau bole tgk Tiktok. Jgn takut utk tepuk kuat sikit yg penting teknik kena betul.

1y ago

terima kasij sis

Baby keluarkan kahak ikut najis. Sy sarankan takyah bg ubat sbb dia kecik lagi. Guna je minyak semulajadi sapu kt dada dia. Takpun cuba minyak ao waleet. Ada jual kat shopee.