demam batuk & selesma

Assalamualaikum ada tak yg bole suggest ubat untuk baby 4 bulan anak sy demam batuk n selesma #bantujawab

4 Balas

4mo ago

terima kasih doanya

wslm. cuba sapu minyak bawang putih sis dkt anak. sy beberapa minggu lps anak batuk selesema. sy sapu minyak bwg putih alhamdulillah dlm 3 hari kurang dh batuk selesema dia. minyak tu sy buat sendiri je. ambik 2 ulas bwg putih & kunyit sikit lps tu tumbuk sikit jgn terlalu hancur. nk hiris pun blh kalau taknak tumbuk. lps tu campur dlm minyak kelapa dara or minyak masak yg blm guna. lps tu sis blh sapu kat dada sampai leher baby, atas blkg dia, btg hidung dia, ubun² & tapak kaki. lg 1 minyak yg sy blh suggest ialah minyak asmak. kat tt bnyk keluar psl minyak ni. utk demam pulak sy suggest sis jerlum kepala & badan baby sis dgn air campuran asam jawa & lemon. insyaAllah blh bantu turunkan suhu badan baby & biasanya kalau badan anak sy dedar sy pakaikn dia baju nipis time malam or sy cuma pakaikn baju je seluar tak. alhamdulillah setakat ni tips ni berjaya utk elak anak sy demam lg² setiap kali lps cucuk vaksin.

4mo ago

ambik masa jgk nk hilang tp as long as kalau jeluak tu keluar sekali dgn lendir ok la tu

Bawah 6 bulan takde ubat melainkan ada sebab2 lain yang doktor akan prescribe ubat untuk baby. So kena pergi klinik ya, mommy.

4mo ago

ok terima kasih

dah berapa hari demam?sis dah bawak anak pegi klinik atau hospital jumpa doctor

4mo ago

Klau tk ok juga sis kena bawak anak pegi hospital terdekat untuk check kesihatan anak selanjutnya.