Luka Caeser Bernanah

Assalamualaikum ada dak ibu ibu kat sini yang c-section pernah jd luka operate tu bernanah , buat apa ya ? Takut bila dengaq kena buka jahitan dan jahitan semula hidup2 #firstmom

2 Balas

benanah kat jahitan luar? normal la tu,jgn bernanah byk & kat dlm. just mandi mcm biasa,pakai sabun dettol. kalau tak pun,lepas mandi,cuci luka dengan air normal saline. kalau x normal saline,boleh bancuh sendiri air garam. lepas cuci guna normal saline,biarkan kering btl2. kalau jahitan terbuka kecil,boleh beli spray gam di farmasi. spray utk luka pembedahan. ada tu. and pakai seluar dalam jenis cotton,jenis high cut supaya x kena luka tu.pastikan luka sentiasa kering ya.

1mo ago

Opsite spray ni boleh tutup luka tu ke

buka jahitan tu ya. jahit hidup2 tu tak. selalunya dibiarkan tbuka smpai isi baru tumbuh sendiri. kena dressing hari2