8 Week 1 Day

Assalammualaikum semua. Kalau ikutkan saya dah 8 minggu 1 hari tapi tiada satu alahan pon. Muntah ke, loya ke, bau bau tak sedap ke apa semua tak ada. Cuma saya kerap lapar je skrg, cramp perut kadang malam tu ada kejap kejap lepas minum susu cuma semalam takde dah cepat letih. Normal ke? Ada yang macam saya? InsyaAllah 13/5 ni baru nak pergi scan sbb hari tu dah scan tak nampak lagi.. silap jugak saya tak minum air banyak before scan and dah buang air kecil. Dr minta dtg 2 minggu lagi. Doakan saya dan baby sihat ya semua. #firstbaby #firstmom

8 Balas

insyaAllah normal ..ramai je yg tkde alahan n baby membesar dgn baik Dan selamat dilahirkan...rezeki org yg tkdiuji alahan ..kalau sy tkpernah tkdiuji tkde alahan ...sntiasa diuji dgn alahan teruk ..mual n sebu yg teramat ..minum air kosong pun Rasa nk muntah...skrg dh 8w...still mual n loya..tengok makanan pun rasa nk muntah ..doakan sy moga alahan cepat habis Dan baby membesar dgn baik..jika diuji dgn alahan ni tidak tertanggung😥..hari2 tersiksa dgn mual n loya..apa2 pun kena kuat demi baby..

1y ago

sama sis 🥺🥺

Waalaikumsalam awak. Saya sama macam awak, tgh preggy first baby. Sekarang dah 8w4d, Alhamdulillah takda apa2 alahan & mual. Cuma rasa fatigue & penat sangat. Rasa cepat semput. Perut dah besar, ramai ingat dah 5 bulan. Minggu lepas scan baby, Alhamdulillah ada heartbeat tapi baby nampak tak clear sgt. InshaAllah 11/5 appt buka buku pink dekat KK. Semoga Allah lindungi kita semua & kandungan membesar dgn sihat & selamat. InshaAllah Aamiin

1y ago

Alhamdullilah.. lega dengarnyaa. Betul saya pon cepat penat dan semput jugak. InsyaAllah semoga Allah permudahkan segala urusan kita. Aamiin aamiin.. 🥰

Sy kandungan ke3 ni takde alahan lgsung. Nafsu makan je kuat sikit. Cuma puting breast sakit2 lagi, Lepastu bila makan tu lambat nk hadam n sembelit. So far apa2 makanan pun masuk je . Dh scan td 7w1d nmpak baby & heartbeat. Semoga baby kita membesar sampai selamat dilahirkan 🤲🏼

1y ago

Yeeee kan.. lain orang lain badan dia rasa. Baik baik.. InsyaAllah semoga Allah permudahkan urusan awak. Aamiin.. ❤️

kalau sy plk 5-6 weeks perut selalu cramp, loya, sakit puting. masuk 7-8 weeks puting dah xsakit, cramp dah takde, loya dah kurang. tak tahulah normal ke tak. next scan 19/5. semoga kita dan baby baik saja☺️

1y ago

baby ok alhamdulillah..sy pon siap suka nk tidur meniarap lagi baru lena😅 skrg baru start muntah² dgn pergi toilet.. simptom lain dah xde dah

Saya ada morning sickness seminggu je. Lepas tu mcm biasa cuma senang penat. Kadang ada jugak simptom lain tapi sikit je, doc cakap normal je mengandung takde morning sickness. Rezeki 😄

1y ago

Alhamdullilah.. tulah kadang dgr kisah org kita jadi risau kan. Overthinking pulak 😂

sy pun sma mcm awk jugk kerap laparr . . tp sy ad penatt skitt nk jalan skitt penatt dia mcm jalan jauhh . . doakn jugkk untk baby sy sihat² yaa . . #firstbaby

1y ago

Takpe pengalaman masing masing kan.. yang penting enjoy the journey hehehe.. InsyaAllah semoga Allah permudahkan segala urusan awak.. Aamiin ❤️

Sama la kita. Cuma bau laki sy je kadang tak boleh nak bau😂 ikut mood. Lapar pun teruk sgt asyik nak makan je. InshaaAllah selamat semuanya

1y ago

Hahaha yeke.. alhamdullilah setakat ni bau laki masih tercari cari baru boleh tido 🤣 itu lah.. lapar tu tak boleh bincang. Risau terlalu overweight je ni. InsyaAllah Aamiin..

Wslam..sy pun mcm awak.xde alahan tp lapar tu mcm xboleh tahan. Semoga awk and baby sihat🤍

1y ago

Alhamdullilah terima kasih.. ada jugak yg macam saya hahaha InsyaAllah Aamiin.. awak pon semoga sentiasa sihat bersama baby..