Duphaston Dydrogesterone

Assalammualaikum, saya skrg 7w. Sejarah sebelum pernah keguguran 2x. Smlm ada pergi klinik, then ada minta pendapat doc apa yg boleh saya makan/supplement sbb sejarah sblum ni. Doc bagi Duphaston. Patut saya makan? #ingintahu

3 Balas

Makan bila berlaku pendarahan. Kalau tak ada spotting ke apa2, simpan je dulu. Makan bila perlu. Pengalaman sy kalau baby sihat, memang membantu makan duphaston bila ada spotting/bleeding. Tapi kalau baby tu sendiri mmg tak boleh survive, kita makan duphaston pun tetap akan turun. Jadi standby je ye. Doa baby awak sihat.

3mo ago

aamin terima kasih atas perkongsian😊

saya ada history gugur and dpt duphaston jgk. start makan dr week 5 walaupun xde senggugut or bleeding. sbb sy tahu sy irregular period means something wrong dgn hormone. and dpt tahu ada pcos scan baru² ni. now week 7 alhamdulillah dah ada janin and heartbeat normal and dr suruh continue je makan smpai trimester ke 2

3mo ago

You're welcome~

klu awk yg bcerita, mmg dktr bg lh. tp as for me gugur 2x, pun dktr suggest ubt tu. tapi sy tak ambil as sy tak ada spotting/bleeding/senggugut.

3mo ago

Itulah, saya terfikir mcm ni sbb alhamdulillah tkda spotting/bleeding/cramp. Tu yg terfikir nak makan ka tak. Bnyk baca org share yg buat terfikir nak makan ka tak. Ada yg suruh makan sbb history keguguran. Entahlah🥹 tawakal kepada Allah saja. Mudah mudahan baik-baik saja.