Kancing gigi

Assalammualaikum. Nak tanya, pregnant wajib inject kancing gigi kan ? Week keberapa ye dapat injection tu ? #ingintahu #firstmom

17 Balas

saya baru je kena 1st dose, tapi saya baru w19.. baby jenis active tak duduk diam, time scan pun asyik berpusing je. Mula2 takut gak sbb tak sangka tetiba kena cucuk, takut awal pun ada sbb tgk lain semua ambik time 6 months

sya kena 22week...gi checkup..tahu² mngejut kena cocok...nurse xgtau pun..nsib baju boleh tarik dari bahu...nk tarik dri lengan,mmg xboleh dah🤣🤣...

wa'alaikumussalam.. saya kena masa 24 minggu & 28 minggu.. anak first.. rasanya kalau dah lebih dari seorang anak, akan dapat sekali je lepas tu..

Wajib. Sy hari tu masa 20 weeks. Tu pun mengejut, nurse x inform pun😆 2nd dos after sebulan.

2y ago

Sis bieee, ya betul. Hari tu nurse kata utk first mom memang 2 dos. Sy pun first mom macam awak :) OMG sis Sahida, first dos bagi sy sangat sakit😅 Sepanjang hidup sy, rasanya jarum tu yg paling sakit & perit. Tp second dos, eh tak sakit pun. Mungkin yg 1st tu sy terkejut kot sebab tiba-tiba je nak jarum. Tp nurse sendiri kata jarum tetanus ni sakit sikit sbb dos ubat tinggi. Bila ubat masuk mmg pedas tp beberapa saat ja. Yg penting waktu nurse nak jarum tu, bg relaks ja bahu & bernafas dgn tenang. Kita tiap bulan kena cucuk ambil darah so jarum tetanus ni kira tutup mata je la🥰 pengorbanan utk diri dan bayi kita. Sis Ani, tu lah. Elok2 datang check up macam biasa. Sekali dah nak siap, nurse kata "Oh hari ni perlu jarum tetanus ya mommy. Tunggu sini jap sy pergi ambil vaksin". Ternganga! 😆

Saya kena waktu baby 24 weeks dos pertama, tu pon misi bgtahu mengejut kena inject kancing gigi..

baru ja kena harini, 22w4d mngejut bagitau kena inject trus hrini , sakit sikit

spttnya 24week da kna da.. tp kdg nurse tlupa smpi ada je 29-33week pon ada..

2y ago

Betul misi saya terlupa, 12/9 hari tu saya ade check up pastu saya tanya terus kena inject masa tu. Misi kata dia lupaa 😅

alamak wajib ke? i nk masuk 26w and cek up swasta doc xde cakp apa plak 🥲

2y ago

Next check up boleh tanya dr. Saya da inject da first dose 12/9 hari tuu. Hehe

wajib, sy baru ambil semalam dos kedua, kandungan skrg 27 weeks 😊

2y ago

Aah awak. Misi saya terlupa katanya. 12/9 ritu saya inject first dose 25 weeks. Hehe

sya weeks 24 bru nurse cocok 😅 . sllu nurse akan bgthu..