Kedudukan bayi songsang

Assalammualaikum, nak tanya ibu-ibu semua. Semalam sy baru lepas scan 32 minggu dan doktor bagitahu baby songsang. Ada pengalaman tak macam mana nak ubah kedudukan baby selain pergi berurut ya? Sy takut risiko czer untuk baby first ni, kalau boleh nak lahirkan secara normal😣#ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

saya ada tanya doktor sebabnya kedudukan baby saya melintang daripada awal scan time trimester 1 sampai sekarang trimester ke 3. kaki di kanan, kepala di kiri. paling last baby akan pusing masa 36w, so no need to worry . saya 31w3d je baru. doktor kata masa 36w tu, kalau masih tak masuk laluan, doktor akan decide what to do next . ibu2 ada dua je option, samada baby dipusingkan oleh Doktor n doktor akan pasang ctg untuk check keadaan baby & scan keadaan baby after dipusingkan ataupun czer . kalau boleh elakkan czerlah sebabnya sakit akan berpanjangan kakak saya kabo . jangan pergi berurut dengan sebarang bidan / tukang urut ya 🤗 biarkan doktor je buat kerja. sebabnya doktor sambil buat, sambil check & scan keadaan baby. sedangkan bidan / tukang urut cuma boleh agak² saja keadaan baby 🤗 ada kes yang meninggal dalam rahim sebab urut diluar berbanding dibuat doktor 🤗 after 36w tu kalau baby tiba2 masuk laluan , tu umpama miracle

awk SME la dgn sy..baby sy song sang jugak..dh 32 minggu..sy igt nk minum air tawar sblum next scan..Klau 36 week dye x pusing lg,sy redha jela Klau czer..

Hi. Sy pun breech jugak ms scan 32w. Mmg ingat nak minta czer sbb baby 1st pun czer. Tapi tgk la cmne nanti ketentuan Allah baby keluar kut mana☺️

bby ade mase lgi nak pusing lah. jgn la risau sgt. nnti die pusing la tu.