Muncul benjolan merah kecil di lengan bayi baru lahir

Assalammualaikum mama semua saya nie newmom dan baru je melahirkan baby boy kembar sy pada bulan lepas dan saya pun tak sangat ilmu dan pengetahuan tentang baby nie, tapi saya nak tanya la dgn mama" semua yg ada kat dalam nie mama" semua pernah tak nampak benjolan mcm tu dkt bahagian tubuh baby atau pun kat lengan ke, sebab sy tak tau benda tu apa sebenarnya? Dan mcm mana cara nak hilangkan benjolan tu? Risau sgt" yg kena benjolan tu adalah 2nd twins sy yg baru berumur 1bulan9hari please mama siapa yg tau share pengalaman korang 🙏 #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

Muncul benjolan merah kecil di lengan bayi baru lahir
2 Balas

ini nmpk mcm kesan jarum bcg sis . mmg akan benjol . biarkn dia kering sendri , jgn disentuh ataupun dikacau . lama2 dia akan kering sendri and bengkak dia akan turun .

1y ago

Terima kasih sis, 🥰 Sy risau sikit sebab first baby kan

setahu saya ni kesan cucuk bcg. doc ada pesan biarkan, jgn cucuk atau pecahkan. biar dia pecah sendiri. nanti lap je

1y ago

yeke sis tq share pengalaman, sy ingatkan bahaya ke ape, nasib ada yg tlg jelaskan tq ya sis 🥰