Beranak normal pertama kali tanpa koyak

Assalam. Saya nak tanya, ada kemungkinan/pengalaman para ibu yg beranak anak pertama tanpa sebarang koyak? Ada tips tak. #firstmom

2 Balas

wsalam. mungkin ada tapi tak ramai..sbb usually laluan masih sempit dan stiff so dktr ambil inisiatif utk bantu dgn cara gunting sikit supaya bby cepat keluar. masa jahit tu pun dibius..tak terasa sgt. tp awk blh cuba tips perineal massage..blh google tgk cara urut mcm mana.

sy anak first dokter xsmpat gunting baby dh kuar dlu..tp tetap ade koyak sikit..heheh