susu kuning/kolustrum

assalam nak tanya kat apps ni kata mungkin skrg 32minggu ni akan ada keluar cecair kuning sedikit dari payudara iaitu kolustrum kan. kalau takda keluar takpa ka? means takda supply ka susu saya ni? atau nanti ja lepas besalin? risau risau🥺🥺 #firstmom #pleasehelp

2 Balas

Susu kolostrum tu akan keluar paling awal masa tgh pregnant. Tapi x keluar banyak pun. Sikit je. Kadang tiba2 perasan ada leaking je kat bra/baju. Tapi ada je yg keluar masa lepas bersalin. Jd jgn risau x ada supply. Boleh try picit puting nak tau ada ke x. Kalau ada keluar cecair tu maksudnya ada susu la tu. Tapi jgn buat kerap pulak nanti boleh trigger contraction. Ni utk cek je.

setiap org x sama. nnti lps bersalin susu keluar je. xyh lh risau. yg penting set ur mind. nk susu kn ank.