Kacang Parang Vs G6PD

Assalam n hai mummy semua. Saya nak tanya, betul ke ibu hamil tak boleh makan kacang parang? Tadi nak jadikan cerita, ofismate ada letak kacang parang dekat meja jajan2 di ofis, saya makan la. Then tetiba semua menjerit dan kata orang yang pregnant tak boleh makan risau kena g6pd. Betul ke ye? Tq semua yang respon☺️

2 Balas

Wsalam. Taklah sis. Lainlah kalau sis yang ada, yes takboleh makan. Sebab ikut logik, saya pun tak pernah makan kacang parang masa pregnant, tapi baby saya ada G6PD tu. Def pulak tu. (Berkekalan) tapi no worries, kekurangan enzim G6PD ni bukan penyakit.

2y ago

Based on apa yang saya pernah baca, kekurangan enzim g6pd ni ikut genetik.

tak lah awak...sya yg x mkn pun anak pertama dan ke 2 kena jugak g6pd ini dr cte keturunan belah laki atau belah puan... selalu anak laki mudah dpt