Jumlah susu bayi 3 bulan

Assalam hai ibu2. Nak tanya, normal ke baby 3bulan minum 3.5oz je sekali minum? Berat baby lambat naik ni. 3bulan baru 4kg. Lahir 3.03kg #firstmom

4 Balas

w'salam. anak sy bru masuk 4 bln. minum fm + bm. tp bnyk fm sbb susu bdn tak bnyk. dia minum dulu 3oz setiap 3 jam. now dia minum 3oz setiap 2 jam. dan kalau gap lebih 2 jam, dia akan minum 4oz. alhamdulillah berat dia naik setiap bulan. kalau sis bg fm, tp berat anak tak naik walaupun susu konsisten, sis kena tukar susu. try and error susu lain. klu bg df plak, mknanya susu sis bnyk foremilk (cair yg hnya bg kenyg baby) df ni, after 15- 20 minit baru dpt yg hindmilk (susu penuh lemak utk naikkan berat baby). klu df, jgn tukar2x breast. bg sebelah tu full sampai at least 30 minit sbb nk dptkan hindmilk tu.

6mo ago

samaa. susu badan saya tak cukup. n cair. even dah pam 30minit pon. ni baru 3minggu tukar nanpro. sis guna susu apa ya? ooo kalau gap 4jam baby minum lebih ya. lain kali saya bancuh lebih la kalau gap lama

3.5oz tu baby minum habis tak? Mcm baby sy lahir 2.98kg, then turun 2.7kg sbb tak cukup susu. Bila sy bagi df die mcm tak puas minum. Lastly doktor suggestkan sy pam susu n bagi baby. Sy campur ebm dgn fm. Fm sy bagi karihome / enfalac. Baru ni checkup baby sebulan berat dah naik 3.8kg. Baby minum 2oz tiap kali minum, kalau die gap lama sy lebihkan 3oz atau 4oz

5mo ago

3.5 habiss. dulu masa direct pon setiap sejam dah lapar cam tak puas jugak. now campur fm. pakai lactogen cam lambat naik berat. boleh try susu awak suggest gak kot. tq awak

anak sy bf, kalau direct bf dia minum 10minit sekali minum, kalau ebm botol dia minum 2oz @ 1½oz je sekali minum. masa 3m berat dia 5.9kg lahir 2.53kg.

6mo ago

dia nyusu 2 3 jam sekali, mlm 4 5 jam sekali. tp siang @ mlm mmg 10min gitu je. sy kalau pam 2 2 belah pun 20min dpt 2oz je.

ank mnum susu pe.bb awk mnum bnyk tu berapa Kali kerapan..3/4 jam.awk ikut demand bb or ikut jam y d ttap

6mo ago

3bulan minum lactogen n bf malam. now baru tukar nan pro. minum setiap 3jam sekali