Anak sulung aktif sgt

Ank sulung sy aktif sgt. Kadang tu dia suka ltk kepala kat perut sy. Pernah jgk dia sepak perut sy. Mcmana nk buat ye mommies? Sy preg 11 minggu. Ank sulung sy stahun 8 bln 😣 sy risau sgt takut efek kat baby dlm perut. Xpe ke biar mcmtu? Nnti jd ape2 ke kat baby? #advicepls #pleasehelp

3 Balas

Budak2 kdg2 dia x tahu apa dia buat tu menyakitkan/kasar. Kita kena jgk bg dia fhm. Bgth dia dlm perut ada adik. Tk boleh kasar2 jgn sepak2 ke, pukul ke, sondol ke. Nnt mommy dgn adik sakit, kesian tak? Insyaallah dia fhm, ulang2 je sampai dia x buat lg dh. Klu nk sepak, bg dia alternative mainan lain utk dia sepak, contoh nya ambil bola sepak bola.

2y ago

Xtahu nk larang mcmana dh sbb dia jenis kalau larang dia makin buat haha n dia bkn sepak saja2 sis. Dia sepak tu masa nk tidur n masa dia tidur. Dia sepak/tendang. Tidur xkena posisi selesa dia. Dia paling suka tidur ats bdn sy. Kalau main dgn dia pun ade jgk dia peluk tiba2 pastu lompat ats sy sbb happy sgt.

ckp dgn anak tu, die dh fhm bahasa dh. pukul kaki die sikit kalau die sepak. kena ajar anak jgn sepak org. esok die pegi sepak org lain pulak kalau awk x ajar dri sekarang. takat letak kepala tu xde mslh. kalau die hantuk kepala tu ckp elok2 je dulu, buat lagi, sekeh je skli.

kena ajar anak jangan sepak orang. tak elok biarkan tanpa ditegur. budak2 kadang tak faham lagi benda tu salah. jangan sampai dia sepak orang lain dan dimarah orang lain. biar dia menangis sebab kita tegur bukan dimarah orang lain.

2y ago

Dia bkn sepak saja2 sis. Dia sepak tu masa nk tidur n masa dia tidur. Dia sepak/tendang. Tidur xkena posisi selesa dia. Dia paling suka tidur ats bdn sy. Kalau main dgn dia pun ade jgk dia peluk tiba2 pastu lompat ats sy sbb happy sgt. Xtahu nk halang mcmana dh sbb dia jenis kalau larang dia makin buat haha