Bengkak susu

Anak sy dh 1 bulan 14 hri, msih perlu bgi susu sejam skli ke? Dn lg stu klu biarkan tidur lbih sejam susu sy pulak y bengkak, ad ap2 cara tak? Klu stiap sejam kejut bagi susu, sush pulak dia nak tido blik jadicm mna tu #firstmom ##bantujawab #bantusharing

3 Balas

Bf ni bgi on demand klu baby nk bgi je..ada org tetap bgi je stiap sejam utk newborn sbb nk jga berat bdan, ikut masing2..klu susu bengkak mmg kna kluarkn susu thru pumping atau marmet, klu x kluarkn then bgi mnyusu terus dkt baby tkut flow susu laju sgt..klu pump kna jga jugala nti oversupply tmbah2 bengkak..kluarkn susu smpai breast x keras ok dh

anak saya 3+w, saya just BF bila dia nak sebab berat dia naik elok, berak kencing okay. awal2 memang akan bengkak sikit sebab badan kita tengah nak regulate banyak mana nak kena hasilkan susu. kalau bengkak sangat, just marmet keluarkan sikit bagi lega tapi jangan kosongkan. just kosongkan breast bila baby menyusu je.

2mo ago

Baik sis terima kasihh