betul ke baby lambat bercakap sebab punca tengok tv selalu?

anak sy dari dua bulan mmg suka tengok tv ..kalau dia tngok tv dia akan diam je tngok.. tapi sy Start pelik dia masuk 6bulan ni bila saya bercakap dgn dia,dia tengok je tapi tak balas apa2 bila sy buat lawak baru gelak.. apa ka anak sy lmbat buat bunyi"ma" tu sbb punca tv?#firstmom #seriusnanya #bantusharing

4 Balas

Saya first mom juga. Saya tegas sikit bab screen time, TV saya tak bagi, HP lagi lah. Memang susah sebab kene bagi attention kat dia. Saya sangat takut dgn nama nya baby adhd, speech delay or etc. If tak ada masalah2 ni, dia normal still besar dia ada masalah pembelajaran iaitu focus. Ramai budak2 sekolah rendah byk ada masalah tumpuan. Sy sgt risau tambah screen time boleh rosakkan mata, saya takut anak kecik2 kene pakai spek 😭. Entah sampai bila saya mampu bertahan, tkt nanti tewas juga bagi screen. So far dia 6 bulan blh sebut mamama, air, dah, bah. Mungkin awal boleh bagi tgk tv tapi limit masa 20minit sahaja dalam jarak masa 3-4jam, ajar dia displin, sambil tengok berbual and beritahu apa info perbualan di TV.

sis rajin menyembang dengan anak juga tak? if nak bagi anak tengok tv, sis pon kena seiring rajin menyembang dengan anak. sebab anak ni dia lebih mudah ikot kalo benda tu depan mata. kalo nak bagi tengok tv pon cari yang jenis bercakap bukan muzik saja. tu pom dapat bantu anak untuk ikot

6mo ago

tq sis bgi nasihat💖

anak saya dri 2 bulan smpai skrg saya bgi tngok didi ja . rajin brcakap dgn anak jga , skrg umur 6 bulan lebih dh bleh ckp tetey la abah la mama la mcm ii .

6mo ago

sma la tapi anak sy cuma ckp sendiri2 buat bunyi"aaaa" tapi kalau bila borak dgn dia .. dia senyum je

sy dari baby anak tengok tv .Cuma kita kena kerap berborak macam dia faham cakap kita,lama2 dia okey .

6mo ago

okay tq awak..sy rsa risau sikit hehe