No me time

Anak sy dah pandai memilih susu, taknak botol hanya nak direct breastfeeding. Dah macam zombie langsung tak boleh keluar pg mana-mana utk relax. Skrg anak 3 bulan lebih. Hampir nak gila rasanya. Husband pulak kerja jauh, skrg tinggal dengan family. Boleh dpt pospartum depression ke macam ni #firstmom #advice #tolong #SeriusTanya

5 Balas

Bagi saya bf ke bagi botol ke dua2 xkan dapat me time yg sesungguhnya selagi ank tu xbesar . Sy ank first sikit lagi nk meroyan sbb ank kena sawan tangis xkira waktu melalak , sehari tu sejam je bleh tido tu pon terlelap ank sy hisap botol ye tetap xboleh me time sampai dia 3tahun barulah slow2 ada me time , ank kedua plk diam je baik tapi bila letak menangis minum botol jugak xboleh tgk sy menjauh sikit terus melalak so xde jgk me time , cuma masa tido sy bleh laa lama sikit . Tapi klau bab keluar sy tetap keluar pegi mana2 kdg2 jalan kaki pegi lepak rumah adik bradik makin duk dlm rumah makin rasa nk gila . Jadi sy hanya mampu katakan bersabarlah me time buat masa skrg mmg xkan ada melainkan kita ada duit lebih cari pembantu untuk mengasuh ank kita klau tak tunggu ank besar baru ada me time 😌 pengalaman ibu ank 2 ✌️

1w ago

TQ sis. Hari tu macam sikit lagi nak gila, pastu bawak anak-anak buah sekali dgn baby jalan2 pg mall. Boleh la walaupun jalan sejam je tapi baru la waras sikit pastu. Balik dari mall, baby pun mengantuk sebab penat tengok2 lampu kat mall. Masa baby tido tu kte ni berendam dalam besen tenangkan fikiran, baru la dah okay skrg.

Sis mix fm dgn df ye? Hmm bagi saya kalau df lagi relax drpd bg botol sbbnya botol (ni sbb sy bg ebm je) nak kena pikir cooler bag lagi, ice pack, cuci botol, pam, pastu nk kena kira masa hayat ebm haha.. zombie tu sbb anak suka ngempeng ye malam2? Tido malam tak lena? Hmmm boleh jadi anak tu tgh growth spurt atau mental leap.. sbb itu dia ade ragam dia..

Saya 5tahun sis menyusu anak2 tanpa henti nyusu anak sulung sambil pregnant anak kedua Nyusu anak sulung sampai umur 2 thn, sambung nyusu anak kedua sampai dia 3thn… Sekarang anak kedua dah preschool so baru sekarang dapat me time… Mental kena kuat sis Fizikal kena kuat dan sihat Itu nama pengorbanan ibu 💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼

Pump susu letak dlm botol, try botol pigeon wide neck anak saya mcm ni jugak asyik nk df ja saya pulak kena kerja, so saya bg dia dok dgn mak mertua alhamdullillah mmg awai2 tu nangis tp bila dah lapar dia minum jugak.

mnyusu badan mmg gitu la sis xda me time. tapi cuba bersyukur sbb kita dpt pahala byk. lg byk kita susukan dy lg byk pahala kita. anak mnyusu kuat pon bgus tanda dy sihat. enjoy the moment sis. baby kejap je besar

1w ago

TQ. Much needed encouragement 🙏🏻