ada tak kata"smngt utk saya

anak saya umur 7 bulan tiap kli nak mkn dia taknak buka mulut..rasa nak mnangis+penat+stress dia nak susu sja..baby masih susu bdn..susu bdn sya masih tk cukup nak bagi dia knyng ..dah 4 hari tknk mkn..mkn pun satu suap je lpstu taknak..berat anak dah graf merah mcm mna ni 😭dh try juga bagi susu tepung kadang dia nak kadang tak nak ..sya bagi dia minum guna botol yg ada straw tu klau botol susu dia taknak..lpsni nak tukar pulak puting susu tu yg lmbut sikit hrp nak la dia#firstmom

3 Balas

kalau anak tolak bubur, cuba buat nugget nasi atau bagi mee ke. try karbo lain selain nasi. pastikan mknn tu ada karbo protein fibre. act keperluan susu untuk anak bawah 1tahun lebih daripada makanan. awak kena keep offer susu. Sebab ada je baby yg kuat makan tapi taknak susu still berat dia tak naik. Awk kena check balik skrg ni fasa mental leap dia ke? tengah nk tumbuh gigi ke? tak suka tekstur bubur lembik ke? Cuba try n error satu2. Kalau nk tumbuh gigi, buatkan mknn yg sejuk yg dia boleh gigit2 untuk kurgkan gatal gusi dia. Anak awak dapat makan satu suap tu adalah satu pencapaian tau. kalau tak bukak mulut langsung pon takpe. sebab tugas awak adalah masak makann untuk anak. anak awak yg akan tentukan dia nak makan atau tak dan itu adalah normal sekiranya ank awak taknak bukak mulut. Lagi satu, awak jangan paksa anak makan ye. big no no. saya faham awak mesti stress sbb penat masak kan. Lepasni awk jangan terlalu berharap ank awak akan mkn byk sbb nnti awk yg kecewa. dan saya sarankan untuk awak elak tgk video tiktok/ig/fb baby yg makan berselera sbb tu akn buat awk down. kalau awk masih bimbang awak boleh dapatkan consultation dri mana2 nutritionist. anak saya sejak 6bulan pon susah makan n saya stress sgt. tapi skrg saya just follow je dia. mummy masak, ikut awak la nk makan ke tak. kadang anak saya lagi suka makan sendiri. so saya ikutkan je dia. dia bukak mulut kalau ada mainan je? saya suap makanan guna mainan dia. ikut je la perangai dia. hari2 berubah. layan je. takmo stress2 tau awak. virtual hug🫂

11mo ago

baby tkle makan mee kuning kita tu. kena beli mee yg khas untuk baby. boleh beli dkt kedai mknn baby. 6bulan pon dh boleh bagi mee dh. mee tu boleh buat murtabak, boleh goreng biasa. tengok je resepi kt tiktok. ada ramai mommy yg kongsi.

minta suami tenang kan awak , insyaAllah semua nya akan dipermudahkan . cuba perhatikan puting awak meleper atau bulat . haa awak pilih puting botol yg sama bentuk dengan puting awak . jenis susu awak beli yg paket kecil jea . memang kena lawan mental stress bila anak tak susu formula dgn makan . saya pun sama . saya kuat ssmangat bila suami tenang kan jea . bila lega saya terus usaha lg . saya doakan awak yea .

11mo ago

trima kasih sis..tenang sikit rsanya

Anak sy punnn. Penat masak bubur utk dia, macam macam dh resipi, tutuppp mulutnya. Tapi bagi heinz tu, laju pulak 😅

11mo ago

heinz tu apa ye?anak sya klau mkn roti laju je klau bubur tolak