Anak setahun takmau makan

Anak saya dh masuk setahun tapi berat tak berubah dah 5 bulan stagnant 7.8kg je. Saya dh buat macam2. Segala tips, petua, resepi yg ada dlm group kt fb tu pun saya dah buat. Tp dia still xmau makan. Kalau takmau makan menyusu banyak takpe jgk. Ni makan kurang, menyusu pun kurang macam mana berat nak naik. Pastu bila sakit mendadak turun berat. Saya bg vitamin, mula beli beras mahal tapi x jalan. Kalau bg makan sendiri memang banyak buang ke lantai jelah. Saya dahlah bukan kaya mana. Bila tengok makanan membazir saya rasa nk marah. To be honest sejak dia start makan saya rasa nk marah je. Nk marah sbb dh masak penat takmau makan, makanan terbuang rasa rugi, pastu berat tak naik.. Serabut saya. Taktau dh nk buat apa. Segala stimulation, sensory, tukar teksture makanan, segalanya dah buat. 😭😭 #anaktaknakmakan#BERATBADANANAK

3 Balas

bab ni awak jgn sesekali stress naa. saya pun alami situasi sama. berat pun mmg dlm line kuning, da buat mcm awak, beli vit. ,masak itu ini, tapi makan still scoet, myusu ja byk. tapi ignore je, sbb bila stress, anak pun stress tau. inshaAllah one day depa sendiri akan makan, kita sabar je. bkn kita tak try itu ini, tapi depa sendiri yg tamau.

Sabar sis bab makan ni mmg kadang naik angin je tapi saya letak je makanan saya mkn nasi ke kentang ke asal dia boleh pgg dia nk makan dia makan, taknak sudah dia lapau pandai la dia merengek, kita stress nnti silap2 anak pun terkesan dgn emosi kita jadi jaga mental kita dulu sis, bab berat anak saya pun x naik2 janji dia aktif sihat cukup 😊

4mo ago

Saya x peduli org nak kata apa anak makan ada kiub ayam ke apa yg jenuhnya kita juga, jdinya x de nk cut2 semua tu 😁

Sis.. dulu anak saya macam nila taknak makan.. last2 saya bagi je apa yang kita makan die makan.. x de cut cut makanan dia.. mcm no sugar no salt. Alhamdulillah lepastu baru die berselera makan yang ade garam sikit..