Belum merangkak

Hi anak saya dah 9bulan tapi belum merangkak, dia dah duduk ,melangsut dan berdiri (memapah) adakah itu biasa? Anak kawan sy baru 8bulan dah merangkak . Lagi satu biasa unur 9bulan apa dia boleh buat? #firstmom

2 Balas

Anak saya 9bulan skg, seminggu lebih lg dah nak masuk 10bulan, belum pandai duduk sendiri tanpa pegang dia, belum pandai merangkak, belum pandai nak berdiri sendiri (memapah pada sesuatu benda) dan gigi baru start nak tumbuh di bawah. Saya yakin dgn anak sy, semua anak development lain2. Tipu la klu x jeles nampak anak kawan2 yg lain baru 6/7bulan dah start boleh duduk sendiri, 8-9 bulan dah boleh berdiri memapah benda. Tp sy yakin anak sy ada speciality dia sendiri yg buat sy sgt kagum dgn dia, sbb dia dah pandai bercakap mama bapa, dah pandai tepuk tangan, dah pandai imitate gaya mak bapak dia, dan dah pandai tiru suara haiwan macam suara anjing & kucing start masuk 8bulan hari tu 😊 Yakin dgn anak kita mgkn dia lambat dgn development motor kasar, mesti dia ada hebatnya dalam hal lain.

2mo ago

haa sama laa sy pun bgtu jg tp sy abaikan je, sy terus kata semua anak x sama. biar lah lambat asal anak sihat2 je. boleh slowly ajar anak awk buat benda lain insyallah anak cepat terima apa yg kita ajar. Takpe awk syukur la anak kita sihat2 selalu 🤭🙏🏻

setiap baby berbeza milestones, sebab tu tak boleh nak compare sgt dengan baby lain. ada baby yg skip merangkak, dia terus berjalan. boleh tengok kat buku anak, umur 9 bulan boleh buat apa.