Anak dah nak start makan pejal

Anak saya dah 5 bulan 20 hari.. lagi 10 hari dah boleh makan makanan pejal. Nak tanya 6 bulan tu kita dah boleh bagi air minuman yang dah masak atas dapur ke (bukan mineral). Dan contoh nanti kan baby dah lapar sangat tapi makanan dia belum siap lagi mommy selalu bagi susu jugak ke cemana eh. Anak jenis lapar tak menyabar.. risau pulak dia bgn tidur tengah hari tu bubur dia belum siap ke bancuh je susu sikit 2oz ke? #firstmom

1 Balas

once baby dah start makan, dah boleh bagi minum air masak. untuk 1-2 minggu yg pertama tu, intro makanan 1x sehari dulu. tak kisah la breakfast/lunch/dinner. ni untuk monitor condition baby macam mana lepas start makan. pastu make sure waktu makan tu sama je setiap hari, so senang untuk awak prepare makanan sebelum baby bangun tidur. kalau macam sy, pagi2 tu dah siap masak bubur anak, nanti boleh panaskan je. ikut tips frozenkan beras, nanti cepat je nasi tu jadi bubur.