hidung anak saya tersumbat sebab kan guna sterimar.. maaf saya meluah sbeba rasa kecewa

anak saya berkahak lepas tu masa tu tak teruk sgt lagi bunyi dia.. sy pun risau bawa p kilnik kk terus doktor kata suruh beli sterimar dan sedut hidung tu.. lepas sy pakai dkt anak saya terus malam tu dia menangis kuat tk boleh tido sbb lagi makin teruk ..jadi esok sy p lagi kilnik depa kata buat ja pakai sterimar 6kali shari pun tkapa..pagi tu jgk saya buat skli last2 sama jgk makin teruk bunyi dia sampai dia menangis sy kesian sdgkan sblum ni tk teruk mcm tu tapi bila pakai sterimar jadi makin teruk.. last2 saya ternmpak kt tiktok ni boleh jadi tersumbat plk benda tu ya allah nsib sy nmpak jgk pagi dah sy tk ikut ckp doktor tu suruh buat 6kali shari.. saya pening dah skjp ckp elok .. tapi dalam gmbar ni kata boleh jadi tersumbat kalau ibu2 nak tau boleh tngok tiktok doktor ni.. dan tlg momy2 kalau anak saya jadi mcm ni nak buat apa dan cara mcm mana nak hilangkan saya dah butuh fikir mcm2 sebab kesian kan baby #pleasehelp #firstmom #bantusharing #firstbaby

hidung anak saya tersumbat  sebab kan guna sterimar.. maaf saya meluah sbeba rasa kecewa
6 Balas

baby saya masa dalam hari jadi juga macam tu. saya dah pakai air garam tapi tak berapa keluar, jadi saya ke klinik kanak-kanak swasta.. mereka nab dan sedut keluar tetapi tak dapat keluar semua juga sebab terlalu banyak dah.. baby pun dah tak tahan kena sedut lama2. jadi di rumah terus kan dengan air garam, sedut.. dan buat tepuk kat belakang tu (pakar physio ajar). setiap kali baby lepas susu, dah tepuk, tinggi kan sikit kepala.. biar susu habis turun..tak tersekat. dan petua lain, saya sapu nipis minyak yu yi kat umbun2 dan kedua belakang cuping telinga.. nipis je tau takut panas pulak u tuk baby.. ni apa yg sy buat untuk anak saya lah.. sekarang dah 3 bulan baby, dah ok.. bila ada bunyi kahak.. saya akan sembur air garam.. sedut.. tepuk..

8mo ago

betul.. sterimar tu air garam

Baby saya bru sembuh dari selsema & batuk berkahak.. tapi dia mild je lah.. pegi clinic doc kata hidung tersumbat, sy pun beli lah sterimar.. sy buat 2x je sehari.. ok la x byk hingus.. dah setel selsema batuk pulak sy cuma sapu minyak asmak kat hidung, btg hidung ngn kening, dada & belakang. Mix dgn minyak habatussauda. Duk saje2 mmg sy buat tepukkan percussion tu mmg keluar kahak ikot najis & baby sy kalau batuk dia muntahkan kahak tu. Harap awak sabar.. anak kecik ni x lari dari selsema batuk.. cuma kena try n error ape yg boleh.. anyway, kalau x setel selsema tu mmg baby akan batuk nanti sebab selsema tu kacau pernafasan baby.. selalu pakej dpt selsema ngn batuk skali..

8mo ago

tq awak bagi tips🤍

Sy mula2 nk beli sterimar sbb mmg wktu jge adik pkai tu. Time kt ank sndiri sy pkai Evin. Hypertonic utk blocked nose. Tk pkai setiap hari. Isotonic utk daily cleanse. Air garam concentration lain2. Jd iso diluted lg boleh pkai daily. Ank sy bunyi2 jgk, pkai tropika dkt dada dpn n blkg. Sehari dlm dua kali lps mnd. Alhmdulillah kurang bunyi wktu mlm. 🩷

awak try beli minyak asmak ke youbaby ka tropika calit sikit kat hidung baby jgn buh dlm hidung plak . saya buat kt bby dari 1 bulan trus ok sapu kt hidung . dada belakang badan dgn tengkok .

8mo ago

ye sy baru try pkai insyallah hrp2 okay dkt anak

lepas spray sterimar ada mengiring kan baby tak ?

8mo ago

ada awak.. saya pakai mcm dr kk ajar.. lepas pakai terus sedut mmg keluar tapi kalau awak tngok kt tiktok doktor ni dia kata air garam tu tk semua keluar

Ada buat tepukan percussion tak?

8mo ago

tulah sy pun fikir mcm tu