Cara Anak 1 tahun 2 bulan bercakap

Anak saya 1 tahun 2 bulan tapi cuma bisa cakap "Papa", macam mana nak ajar dia biar pandai cakap kata lain ya? #firstmom #ingintahu #pleasehelp

1 Balas

Kerapkan berkomunikasi dengan anak. 😊 Ini yang penting. Ajak anak berborak. Jangan anggap anak tak faham kita. Main bersama-sama. Boleh beli storybook jugak. Adakan story telling bersama-anak. InshaAllah boleh😊

10mo ago

Most welcome 😊. Celik je mata anak tu bercakap la dengan dia sampai anak masuk tidur. Hehe takde sesi soal jawab pun takpe. Awak bercerita je dengan anak. Contoh, awak tengah lipat baju. Awak boleh cerita apa yang awak tengah buat. 'Wah banyaknya baju', 'Mommy nak lipat baju ni', 'Ada seluar, ada baju, ada stokin', 'Eh ada baju anak mummy la, cantiknya'. Ini contoh idea ya. Harap membantu 🌹😊