Bila anak boleh makan

Anak masuk 6bulan tepat atau awai berapa hari sebelum 6 bulan atau beberapa hari selepas 6 bulan tepat ? #firstmom #pleasehelp #firstbaby #ingintahu

6 Balas

mcm saya tnya nurse haritu sebiji soalan yg awak tnya 😅 nurse saya ckp bgi makan bila baby tu dah cukup bulan means mcm 9hb kan 10hb tu dah boleh bgi makan dia ckp. mulakan dgn bubur kosong. try dalam 3/4 hari klau baby okey tkde sembelit teruskan dgn sayur sayuran mcm carrot brokoli tngok baby ada alergik tak klau semua okey teruskan dgn protein.

saya tnya doctor pakar sb baby saya premature. doctu tu ckp tggu baby 6bulan baru bagi mkn.. now baby dh 6bulan 7hari. saya tnya nurse nak bgi mkn brapa kalu sehari, nurse ckp awak nak bg brapa kali pun bagi jaa. selagi baby awak xmuntah2 x sakit. bg ja dia mkn

11mo ago

Oke sia terima kasih

selalu nya nurse kk yg akan mention. mcm sy nurse mention masa checkup baby 5bulan. nurse ckp bulan depan dh boleh mkn😁

ank sy ade mslh berat kena refer dr...dr suh mkn trus mse 5 bulan 3 minggu

bg tepat 6 bulan / 180hari kalau bby xde masalah berat badan.

nurse kt kk suruh bg 2-3 hri sblum baby sye msuk 6 bln..

11mo ago

sama, nurse pun pesan boleh bg awal 2-3 hari tk perlu tunggu genap 6bulan.