1st prengnancy

hi, ada tk yg rasa terbeban bila baru kahwin tiba2 tahu dah lekat. then terpaksa berhenti kerja sbb alahan teruk. suami je yg berkerja dgn takda simpanan lagi. due saya 20/12 ni. bukan nk kata tak bersyukur rezeki dpt anak awal, tapi tah la kdg2 down bila fikir dgn masalah kewangan lagi. ada kata2 semangat tak? 🥲 #jangankecam

8 Balas

setiap anak tu ade rezeki dia. jgn risau. kite ni je yg menumpang rezeki anak2. lagi 1, kalau mmg nak planning stabil kan kewangan dlu, masa awal2 kawen dulu dah kena planning, elakkan bersama wktu subur, guna protection ke. bukan masa dah lekat bru nak plan. now dah lekat, nak or x, awk kena terima. jgn nak down, ingat anak dlm tu pon boleh rasa apa yg awk rasa. due awk pon lmbt lagi bulan 12 tu. siap kan brg2 sikit demi sikit. list kan dulu apa yg perlu, yg x perlu xyah beli dulu. survey harga market. brg besar beli 2nd boleh. baby cot, stroller. carseat tolong beli bru. sbb carseat ada expired date. tapi kalau rasa x perlu dulu, xyah beli. brg2 bby boleh beli dkt shopee. murah2 je ade. bju bru rm4 ke rm10. barut bru rm2, bedung pon ade yg rm16 dpt 4pcs. pampers pon ade je jual murah2 yg elok. beli newborn 1pek, size s 2pek. nak beli lebih pon xpa kalau ade bajet lebih. sye beli byk dkt shopee je, ade brg beli 2nd direct owner, ade yg beli dkt bby expo. habis dlm 1k je utk semua brg, complete dri baby cot, stroller, carseat, baju, pam susu, botol susu, pampers, bedung apa semua. awk as seorg bakal ibu and seorg isteri, kena tau cara berjimat nak beli brg, kena banding kan harga mana murah, online or beli kedai. tapi kedai mmg mahal gila, 2kali ganda dkt shopee. lagi 1 , beli brg online ni, beli byk brg dlm 1 kedai, boleh jimat dkt shipping fee. zaman skng ni ekonomi mmg tough gila. lps tu, mntk dgn husband sebulan 100 dulu utk bulan 11 dgn 12 ni, asing kan siap2 utk duit hospital. atleast kalau tetibe terberanak awl, duit hospital dah ade. xyah pening2 nak crik nnti.

Saya setahun kahwin sis. Tak pernah planning nak baby. Kahwin 3/2021. Lepas kahwin pakai kondom sampai la 6 bulan kemudian tiba2 rasa taknak pakai 😂 bulan 3/2022 ikut suami pindah kg sebab boss dia buka branch baru. Saya pun resign kerja. Apply punya apply period bulan 4 rasa mcm pelik sangat spotting coklat setepek je. Buat upt result positive. Alamak, dah lah jobless nie. Komitmen saya dekat 1k gak. 3 bulan pertama mmg saya tak boleh terima saya pregnant. Suami terpaksa cover. Sampai kdg kitaorang tak cukup duit nak beli brg dapur. Hutang org. Jual rantai tgn nikah. Pajak subang rantai loket segala emas yg ada nak buat preparation baby. Saya pulak disahkan ada depression. Bersusun appointment checkup. Give up nya rasa. Tapi bile scan dgr heartbeat dia, saya rasa touching sgt 🥹😭 saya minta baby doakan ibu abah murah rezeki nak beli brg utk baby ya. Sedar sedar dah 33w, struggle nya financial emosi fizikal Allah je tahu. Beli barang dkt shopee bila ada sales. Selagi ada discount saya apply. Apply free item dkt fb juga. Dpt sikit pun jadilah. Nasib baik ada spaylater shopee. Walaupun terpaksa bayar baju baby sampai 3x, tak apa janji dpt beli. Nak menyimpan sampai ada cash ribu riban mmg tak sempat. Lepas subuh jangan tinggal surah al waqiah. Amalkan setiap hari. Kalau mampu solat dhuha buat juga. Saya paham situasi awak sebab saya dah lalui. Due saya 13/12. Saya doakan urusan awak dipermudahkan.

saya pun pnh tfikir mcm awk sblm2 ni..saya pun bhenti kerja msa perut dh 6bulan skg just harapkn suami..saya pulak ank dh 2 n nk msuk 3 ni skg nk bsalin 17/12 ni..tp rezeki allah xpnh salah insyaallah ade je rezeki ank nanti byk doa n usaha..apa kbolehan yg awk ada buatkn sbgai 1 income dr situ jgn la rasa malas..mcm saya blh masak saya msak n ambil order utk bantu suami n blanja utk diri sdr n ank2..smua brg2 saya beli skit2 masa masih bkerja xhrap 1 pun pada suami sbb saya tau beban dia lg byk klu d fikirkn.brg bby pun ase saya beli bru ade saya beli second xkisah sgt sbb nk cut baget xde rasa malu pun lantak la.jgn ckp awk down suami pun down kdang dia xkn tunjuk..awk kna kuat yer..

entah la awak..masing2 ade kesusahan sendiri..sy kawin masa final year study..kawin, terus lekat..mase tu sy masih study n suami je kerja..semua xde lagi..tapi kan Allah ckp, dari luh mahfuz rezeki kita dah di tetapkan..lalui je walaupun payah..sbb semua dah tertulis..makin susah hidup kita, makin besar pahala Allah nak bg.. dengan syarat, kena bersabar..

hi sis.. jgn kn yg bru kwen je ade msalah kwangn.. kdg yg da lme kwen n ade saving pn ade msalah jgak.. memg ble ade bby pbelanjaan bulanan da x sme.. ape pun kne pndai plan.. bli brg sikit2.. bli tyme ade sale or usha brg kt shopee je.. bli brg yg pentg2 dlu, brg yg nak gne tyme pantang.. yg len2 bli kmudian.. insyaaAllah sempat rolling duit gaji..

Due kita selang 3 hari je sis, takpe sis anak tu pembawa rezeki kena yakin ❤️ sis boleh cuba beli brg-2 baby dekat shopee, sana byk murah-2. Jgn beli sekaligus. Beli mana yg penting je time nak bersalin nanti. Saya doakan sis dipermudahkan urusan 🙏🏼❤️

awak igt satu je. anak itu pembawa rezeki. ada rezeki utk anak awak. inn shaa allah❤️. allah tak kan uji kalau kita tak mampu nk lalui awak.

Due date kita sama. Sy pun berhenti kerja. Duduk fikir nak bayar kereta sy mcm mana. Tp sy positive je, Allah ada.