batuk time preggy

ada tak ubat batuk yang ibu mengandung boleh minum untuk legakan gatal dan keluarkan kahak ? tak selesa betul bila start batuk mula dtg semput

6 Balas

Sy alami symptom batuk dan selsema sepanjang preggy, skrg dah 25 weeks..awal trimester, doc bg ubat batuk yg kurang kuat, tanpa alkohol..tapi after 1st trimester, batuk masih teruk, doc di klinik ibu mengandung bagi ubat batuk yg mengantuk tanpa alkohol..pernah juga consume bena expectorant, tapi hanya waktu nak tido(atas nasihat doc dan Pharmacist) sebab batuk yg terlalu kuat dan berpanjangan pun boleh mengganggu kandungan..ini selepas 12 weeks ye..sekarg batuk dah kurang, kena jaga makan dan selalu minum air suam..doakan baby sy sihat sehingga lahir ye..

Doktor xbg makan ubat sebarangan…kalau jpa doktor mtk ubat pada doktor…sy amalkan makan madu atau buat air madu suam setiap hari..elakkan makan benda sejuk,berminyak atau masam buat masa ni…byk kn minum air masak…

kalau 30w++ doktor tak bagi ubat selalunya sbb takut kita mgantuk n baby pun sama, kalau bawah pun rasa kena jmp doktor tanya sbb skrg susah nak makan ubat mmcm .

saya 25 weeks,mlm tido mesti sakit tekak batuk.jumpe doktor ,doktor suruh saya banyakkan minum air la.saya nak tido pon xselesa..terasa kahak kat tekak.

sy hritu pergi klinik .. Batuk teruk dr bagi ubat batuk jenis biji2 dgn antibiotik ..sy rasa baik sis pergi klinik jgn ambil ubat sebarangan

sy demam minggu lepas, doc just bagi ubat cairkan kahak dengan lozenges utk kemam..ubat batuk tu memang tak boleh kot