Anak malas mengunyah

Ada tak sini tahu cara ajar anak mengunyah? Anak sy 2 tahun lebih belum pndai mngunyah mknn pepejal. Dia cuma hisap2 dan telan 🤦🏻‍♀️ Suggest or any opinion ke 😞 #pleasehelp #bantusharing #advicepls #firstbaby

1 Balas

Makan bersama. Kerap demo. Anak makan texture apa?

8mo ago

Nak muntah tu, normal. Namanya gag reflex. Sebab dia tak biasa dengan texture yang baru. Nak latih anak sesuatu, memang kena kerap demo scr konsisten. Cuba beri makanan selain nasi, spt pasta/mee/bihun. Buat finger food. Sebab kalau ikutkan untuk umur dia, tak sesuai makan bubur dah. Cuba slow2. Banyakkan juga messy @ sensory play.