kulit sensetif

ada tak sesiapa yg tahu sebab apa kulit anak sy jadi macam ni dan cara nak rawat?😢 sy dah p klinik Dr kata eczema dan tak ada krim yg boleh bagi lg sebab anak kecik lg. tak sesuai. lama dah jadi, makin lama sy tengok makin besar mcm luka nya😭 #ingintahu #pleasehelp

kulit sensetif
8 Balas

Pernah minta option di klinik lain tak? Kalau saya, anything happen to my baby saya akan bawa pergi klinik pakar kanak-kanak. Tak bawak pergi klinik biasa. Buat masa ni, jangan pakaikan baby bedak. Guna mild formula brand shampoo. Brand yang sesuai untuk kulit baby yang sensitif antaranya Cetaphil, Sebamed, Aveeno, QV. Awak beli one set terus (shampoo, body wash, lotion).

11mo ago

baik. terima kasih sis😊

Sy guna ni. Haritu ad sale dlm 25 tak silap. Kakak sy health advisor dia yg suggest. Tp letak tipis2 ja. Sebelum guna try dulu mandi xyah guna sabun, pastikan suhu bilik tak panas sgt tak sejuk sgt, kain guna kain yg selesa untuk baby, selalu lap kalau susu tumpah etc. semoga anak sis cepat sembuh

11mo ago

Sy pun mmg ad eczema dari kecik, banyak guna cetaphil.

bb sy pun camni..kdg sbb die jeluak susu mengalir kt leher..leher bb plak rapat ngn bahu..klau x perasan abis leher die merah n kulit jd gelupas.tp cepat ilang bile sy mandi bb ngan mandian tasneem.klau mcm Ade bintik or kulit biji2 pun blh jd kulit licin

Sama mcm anak sy..mcm2 dah pakai..last2, Sy pakai nappy cream anakku..sentiasa sapu.. skrg da okay.. tapi kena makesure lepas baby menyusu..lap2 kering kawasan leher dia..kdg2 susu buat lg teruk..

11mo ago

btul 2 sapu nappy cream mmg berkesan tpi lmbt skit nk bgi kring.try sis sapu dgn minyak masak.sya mmg guna nappy cream sblum ni tpi sspu sruh pki myak msak alhamdulilah cpt je kring ruam 2.slbihnye kte twkal k n sori klu bby sis xserasi dgn cra yg sya share ni.

Sis cuba lotion snowwhite yg strawberry. Anak sy kalau naik ruam susu terus sapu lotion tu mmg menjadi. Sis boleh tgk tiktok ramai mommy yg share psl keberkesanan lotion tu.

10mo ago

boleh guna sis..Try dulu

Awak cuba beli krim snowhite dekat tiktok yang color pink tu. Baby sy naik ruam2 kat muka dan leher sampai merah2 leher dia. Sy guna krim tu alhamdulillah ok.

11mo ago

tp kulit anak sy ni bukan mcm ruam bintik2 merah tu. dia mcm menggelupas ada air😢 tak tahu la pasal kena susu ke apa

Hi ni mcm anak saya. Saya pakai Medi skin beli kt pharmacy AA. mmg elok sgt krim tu. Takde steroid so kita tak risau.

10mo ago

bf..tp sy tak tahu la apa yg sy makan boleh jadi cm tu😔

sis cuba pakai lotion snowthite bagus lotion tu