Hi mommies

Ada tak sesiapa kat sini bg gripe water for baby? I ada tgk kat YouTube and baca kat google that gripe water tu tak bagus bg baby... Even dr pun bgtau benda sama... Tapi org tua kat rumah tak faham,paksa i untuk bg gripe water for baby... I rasa bersalah sangat dan takut apa2 jadi kpd bBy.... #advicepls #firsttimemom

5 Balas

Dulu 1st baby saya mmg x ready nak jaga baby then mak saya lah yg decide bagi apa semua termasuk lah gripe water saya pun ok je lah sbb saya taktau pape. Masa mak saya bgi gripe water tu sbb perut baby kembung tapi so far baby ok lah cuma entahlah ni pun 2nd baby mak belikan gripe water jugak tapi yg 2nd ni saya xde pun bagi pelik2 mcm tu yela baby kecik ni mana boleh bagi sembarangan. Now kembung saya urut2 je makesure lepas susu bagi burp

Org dulu2 suka bgi gripe water ni, sy ada bgi juga kjp terpksa bgi sbb keluarga belah suami suruh n mak sndiri pn ckp blh bgi, so sy pn bgi jela, tpi x lma sbb sy google kata x perlu bgi so dh stop, masa bgi tu ank sy alhmdullilah ok je, tpi mslh kmbung prut tu still ada je so sy urut2 je utk hlgkn kmbungnya dn gerakkn kaki mcm kayuh basikal

Tak perlu rasa bersalah pada orang tua. Info yang salah tetap salah. Pengalaman tak sama dengan ilmu pengetahuan. Awak ikut cakap doktor. Anak awak ada masalah perut kembung yang kerap ya?

1y ago

Baby you minum susu apa? Kalau minum susu formula, mungkin susu tak sesuai. Atau bottle position tu tak betul. So while feeding, the air masuk sekali. If you are breastfeeding, recheck the posture and baby latching. Setiap kali selesai menyusu, sendawakan baby. Lepas mandi atau diaper change time, buat urutan ILY dan cycling massage. Ini untuk mengurangkan masalah kembung perut baby.

ikut cakap dr sis. baby kembung banyak lagi cara yang kita boleh buat daripada bagi minum gripe water tu.

xpernah ad pngalaman la sis..tak reti nak jawab..sy x prnah pulak bg apa² kcuali susu bdan.😅