Ubat untuk masalah hb low

Ada tak mommy2 yang hb low pastu dia kena masuk ubat venofer..#seriusnanya #ingintahu #bantusharing

8 Balas

Sya ambil maltofer sis. Mula2 pregnant ambil obimin je. Tapi mid 2nd trimester, hb low. Nurse bagi iron tablet, b complex and acid folic, makan time bulan puasa tu. tapi tak serasi. Hb 10.7 je. So nurse suggest beli maltofer kat farmasi. Makan dalan 2 minggu + minum jus jambu batu merah dalam kotak, alhamdulillah hb naik 12.7 terus.

11mo ago

Tu la tak sangka juga naik banyak. Tu pun 2x kali check. 1st check guna jari kanan, darah keluar sikit je. Picit2 sampai darah jadi pekat, tak juga cukup. Nurse cakap memang tak cukup darah tapi dia check juga. Result 9.4 je 😂 lepas tu tukar jari kiri, meriah pula darah jari kiri. Check2 nasiblah result 12.7 takut juga kalau rendah.

saya masuk venofer 8 kali dah 🤣 sbb hb low sangat 8.2 huhuhu saya ame iberet sepanjang mengandung and hb kurg naik.. now dah 35w hb paling tinggi pun 10.3 and oklaa dari 8.2 haritu..lgipun saya ada thalassemia so tak pelik if hb low 😄

4mo ago

sskit tak sis

Saya baru drip monofer siang tadi. Hb dok cek asyik turun sampai la 9.0. Doc suruh try iberet + maltofer daily utk 2 weeks. Cek pulak darah naik 9.1 ja. So siang td drip monofer. Next 2w cek balik darah.

Saya baru je semalam drip venofer. Sebab makan ubat dan macam2 pun tetap 7-8 je hb. Lagipun saya punya alahan sampai 6 bulan. Alhamdulilah masuk bukan ke7 dah boleh makan. Now tunggu due 10/7

4mo ago

Sakit sebab tangan jadi bengkak. Takpe sis perjuangan! Now anak saya dah 6 bulan 🙂

Sy mkn maltofer, lps mkn ubat maltofer saya minum delima. Pastu byk mkn paru/hati. Buah jambu batu. Alhamdulillah dari 10.3 naik 11.6 in 2 weeks.

11mo ago

sebiji sehari.. kadg makan kdg x.. bukan beli hari2.. hehhe

saya mkn eberet x jd msokk cosmofer..cuba try eberet sis

Sy ambil cosmofer. xambil venofer sbb tkut allergic.

11mo ago

ooo.. cmtu.. tahniah awkk

try makan iberet sis.

11mo ago

dah ambik iberet.. tak serasi ngn sy