Tak Ada Selera Makan

Hi , ada tak mommies yang dah masuk trimester kedua tapi masih tak ada selera makan ? Normal ke ? Selalu tengok orang lain da masuk trimester kedua selera makan dah pulih & da boleh makan berselera . Saya tengok makanan pun tak ada nafsu even seharian tak makan 🥲 #firstmom #seriusnanya #pleasehelp

5 Balas

Xtau nk kata sy ni plak jenis takde selera makan sejak dr sblum pregnant.. now dah second trimester pn makan sikit je la wlopon takde alahan. Tp sy mmg paksa mkn jgk lunch. sblum pregnant, lunch pn xmkn. Bmi normal je just mmg x suka makan especially nasi. Tp sy suka mkn buah n kekacang. So kenyang je la

7mo ago

Bab nasi tu sama . Tak boleh nak masuk langsung nasi since pregnant . kadang bau nasi tgh masak pun mual

saya alahan teruk dari minggu ke7 hingga ke 15.berat badan drop 4kg dri 1st buat buku pink tu.doktor cakap normal cuma dia tgok perkembangan size bayi..if bayi kembang normal..ok lah..if x..agak bahaya boleh warded.. Sy cuma boleh telan buah n kurma je utk bg ada tenaga sbb xmkn..

Same la sis.. sy baru masuk 14w.. tpi still tkde selera makan. Muntah je. Makanan fav pun dh takboleh nk telan.. dh buntu nk makan apa.. pagi2 lagi lah takbolehh nk makan terus. Risau sgt tkde tenaga. Tgk makanan pn nk muntah

7mo ago

Kalau takde muntah okey lah sis. Sy tiap masa mual je. Bgn pagi muntah. Mkn lewat muntah. Mkn pun muntah. Nasib la tak kerja. Boleh baring . Tpi nurse kk marah asyik baring tido je. Suruh lawan. Mcmne nk lawan kalau dh bgn je wek. Bau tnds je wek. Tgk suami je wek. Msuk dapur je wek 😂 sy tido je. Bgn solat mkn baring. Mmg xlarat

sy slera makin baik. lepas dr bg pil tmbh slera. tp x dpt mkn byk.. skali makan sikit sgt smpai laki risau.. tp mkn byk jd muntah.. tp mkn 3 kali shari sblm makan pil mmg ssh nk mkn..mkn buah je.

normal. dlu ank 1st alahan dh kurang masuk 12w. ni ank 2nd smpai nk masuk 20w masih xde selera sgt nk mkn. tiap2 pregnancy pembawakan berbeza.