Baby tak nak direct feed

Ada tak mom kat sini yang ada problem mcm i? My baby taknak direct feed, hari hari cuba. My baby now is 2weeks 2 days old. Dia mcm tak puas since my nipple kecik, i dah pump & use nipple shield but still dia tak nak. I selalu menangis sendiri why my baby mcm ni 😭😭😭😭 #firstmom

8 Balas

Allahu. Congratulations on your new bundle of joy. I feel you. Memang kita akan nangis sendirian bila camni kan. Cuba picit nipple and support pastu suap je pada baby. Lama lama akan dapat that ideal latching. Baby memang akan jebek2 bila nak kena struggle. Takpe. Sentiasa communicate dengan dia. Nangis sama pun takpe. That’s what I did. “Mommy ada. Now open wide. Slowly. Jangan rushing2” kadang tu sampai sakit tengkuk Sbb nak achieve good latch every time nak menyusu. Lama lama Mesti okay. It’s not gonna be easy but it’s worth the effort. Kita sayang baby kita kan. I’ll pray the best for you. Pape pun, don’t be too hard on yourself and enjoy your motherhood journey. Hugs!

2y ago

iya btl tu. saya masa anak pertama pun begitu. ngs sama2 dgn baby

same saya sampai menangis tengok anak sendiri cari punting tak jumpe berlapa baby selame dekat wad 3 hri baby nangis. nurse sampai tolong sumbat kn punting tek saya, tapi still baby tak jumpe . dpt discharge terus pum sampai megigil2 masuk dlm botol bagi baby terus. sampai sekarang saya pkai botol . siang pum bagi susu badan , malam susu fm. baby 12 hari #firstmom

Anak sy pun sama... sampai mengamuk die bile nipple terlepas dr mulut... last2 bg fm jugakla... ni pun da berapa hari tak pam... sbb sy pantang jaga anak sendiri x dan nk pam haaa... duk berangan nk bf smpai umo 2 tahun... ni 2 minggu pun x sampai 😢😢😢

2y ago

Iya... dekat 2 minggu anak kuning mmg x sempat nak pam hari2... ni bila pam dpt x sampai 2 oz... sampai melecet2 puting bila pam... sedih x boleh nk ckp da...

Sama la mcm baby saya.. awal2 dia tak nk direct feed sbb waktu kt hospital susu tak keluar and tak da sapa ajar saya cara bf dgn betul.. baby pun just hisap kosong ja..lepas saya bawa baby berurut baru dia nak terima direct feed..

Sama kita sis. Plus amek susu badan pun tak banyak. Kalau pump tu selalu dapat 50ml je paling banyak. Ended up campur susu badan pump dgn fm.

sama la. susu pun sikit , nipple pun kecil. stress ms pump sbb susu sikit je dpt. kebnynkan susu formula je I bg

Sama la saya. End up pump bagi botol kat dia. Kalau tak dia mengamuk kalau cuba bagi nipple sebab saya flat nipple

2y ago

Sama la dengan i flat nipple. Baby i dah sebulan. Alhamdulillah baby boleh direct feed tapi dia nak hisap breast kiri je, kanan tak nak latch sebab nipple taknak keluar. End up breast besar sebelah. Kalau pum pun kirinje banyak, kanan sikit sangat sedih kekadang.

ada mnta doktor atau nurse check ka? kdg2 ada baby yg ada tounge-tie. sebab tu dorg xdpt menyusu.