Low lying placenta

Ada sesiapa yang experience uri dekat bawah pada usia kandungan 20minggu ?, Saya pergi scan gender dan alang2 doctor check sekali kedudukan uri, Doctor kata uri dekat dengan pundi kencing dalam 1.6cm, Normal range sepatutnya 2cm keatas, Doctor just cakap kalau ada bleeding ke apa, terus pergi hospital. Ada pengalaman atau apa2 tips yang saya boleh buat dan elak buat masa sekarang ? Teringin sangat nak bersalin normal, Saya percaya yang baby akan pusing satu hari nanti, dia masih ada masa ❤️. #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #pleasehelp #bantusharing

Low lying placenta
4 Balas

tips buat mummy to be..bila scan awal doc bgtau low lying placenta,mmg kena sgt berjaga²,means jgn lasak sgt,elakkan keje berat,jgn angkat brg² berat..dptkan rehat yg cukup..in shaa Allah,semakin rahim mengembang,uri akan naik..but ada certain kes,mmg tetap dibawah,sama jgk..elakkan keje berat lasak,bykkan rest..in shaa Allah will b ok..pengalaman sis 2 kali preggy,2 kali uri bawah..yg 1st mmg awal detect low lying pada awal²..bila dh 28 weeks baru doc sahkan placenta previa tahap 3-4,tp masa tu blurr xtau ape² tiba² bleeding ckit..mmg warded stat dari 28weeks smp bersalin..alhamdulillah..now dh selamat bersalin.. yg pnting..tipsnya..mmg kena berjaga²,jgn buat keje lasak sgt..in shaa Allah uri akan naik bila rahim makin berkembang.. anak yg 2nd,mmg berjaga sbb dh ada pengalaman..28weeks disahkan placenta previa cuma tahap 1..alhamdulillah,xde bleeding smp selamat bersalin.. hopefully,smua mumy² smua dipermudahkan segala urusan dan selamat bersalin bila tiba masanya..

1y ago

anak 2nd yg doc sahkan placenta previa type 1 skrg dh membesar dgn jayanya..bila type 1 doc bgi pilihan utk bersalin normal atau czer..alhamdulillah xde bleeding smp bersalin..cukup term 37 weeks 5 days ada contraction p spital..yg pnting sis jgn wat keje berat²..berjln pn slow² je..mmg kena berjaga²..hopefully dipermudahkan urusan sis..

sy scan kandungan di kkia 20w,doc bagitau uri sy dibawah,tp tidak sampai tutup laluan. masa tu rasa down sgt. tp doc bagitau masih terlalu awal,uri masih boleh naik ke atas. doc buat keputusan scan setiap bulan utk tengok kedudukan uri. baru ni sy 24w doc scan uri dah naik ke atas. tp doc akan scan lg bulan depan utk tengok semula uri sy.bila dah 30w ke atas uri masih dibawah,tu yg patut dirisaukan. sis doa ja banyak² mudah²an uri naik. masih banyak masa lg tu

2y ago

aamiinn.. nanti next scan harap² uri sis pun akan naik mcm sy

Hai puan,semalam sy pergi emergency sbb sy ada spotting.sy tanya doktor pasal uri ni,,dia cakap 20w ni terlalu awal utk kita cakap yg kita punya placenta ni kebawah atau normal,sbb placenta ni akan beralih tempat juga..alhamdulillah placenta bby sy ngam2 d belakang bby..pasal sy spotting tu diorang cek yg pangkal rahim saya ada luka sikit..which its normal during pregnancy,,diorang ambil sample la mna la tau ada jangkitan kuman..harap2 xda la😌😌

2y ago

Tq doa nya sis☺️☺️sama2 kasih

saya pun mcm tu.. doc cakap uri kat bawah.. tapi sebab masih awal lagi . dia sarankan check sekali lagi bia kandungan masuk 28week.. sekarang sa baru 22 weeks..