stress dgn luka czer

ada sesiapa mommies ada masalah luka czer bernanah berdarah sikit ? mcm mana mommies rawat ya? sy dh pergi KK tp KK ckp tiada apa then cuci luka mcm biasa saja.. #firstmom #bantusharing

1 Balas

awak kena sentiasa pastikan luka czer ni kering, tak berpeluh, sentiasa cuci dengan air suam + kapas untuk elak infection. caranya kapas + air suam tu, 1 kapas 1 calit, tak boleh ulang calit sebab taknak kuman yang kita dah lap tu lekat balik. pastu kena jaga diri, tak boleh jalan laju2, kena hati2 sikit sebab luka tu masih fresh, baru nak baik. cara sy, sebab part czer tu dalam bahagian lipatan perut, so kerap berpeluh area tu. so tiap kali free time, sy baring dalam bilik, and biarkan area luka czer tu terdedah, biar dia sentiasa kering. pastu tiap kali lepas mandi, sy kipaskan area luka tu sampai kering baru pakai seluar.

5mo ago

luka saya ada berdarah sikit.. mmg saya cuci ajela guna hydrocyn tu.. risau nyaaa!