Overt Diabetes Mellitus

Hi, ada sesapa pernah atau tengah 'overt dm' ?? Tadi ptg sy baru dapat call dr misi kk, result mgtt kali ke2 sy 11.3, which is tinggi sangat. Pastu esok dia mintak utk buat bsp and fundoscopy sekali. Saya risau sgt, overt dm ni kategori teruk sgt ke dari gdm? Akan ada effect apa kedekat baby? Btw saya skrg 30w1d. Mohon pencerahan berkaitan overt dm ni. And sy tahu boleh je google dptkan info tapi nak ajak sama2 share pendapat atau pengalaman masing2. Terima kasih gais 🤍 #firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #firstbaby #gdm #overtdm

2 Balas

Bahaya sbb bacaan tu tinggi bukan borderline, risiko pada pkembangan baby, mungkin akan kena start ubat, buat masa ni follow je apa Dr & nurse advice ok

Overt dm maksudnya kemungkinan da ada DM sebelum pregnant lagi, kalau gdm tu ialah DM time pregnant shj.