Badan saya gatal2 sangat .. tolong

ada cadangan ubat sapu tak atau krim ke atau macam mana😭😭😭 .. teruk sangat gatal2 saya ni seluruh badan .. dulu sikit2 je gatal sekarang makin teruk.. penat dah menggaru .. trimester 2 #seriusnanya #firstmom #ingintahu #pleasehelp

9 Balas

Sy pun dah sebulan lebih gatal2 teruk camni. Sampai 3-4 klinik pergi ada yg doc ckp mcm kudis buta, chicken pox, kayap la. Sapu krim yg tiada steroid tp masih gatal2. Pakai ascabs pun gatal lg. Cuba pula berubat kampung acik tu kata kayap kena lumur air kelapa n sireh kapur 1 badan. Pedihnya Allah je yg tahu. Kena pantang minyak seminggu tp masih tak elok. Pujuk husband nak pergi hosp swasta jumpa dermatologist since dah seminggu lebih tak lena tidur malam sbb gatal2. Doc diagnosed sy as atopic eruption pregnancy (eczema while pregnant). So ada beberapa ubat and krim kena guna as per advised and kena monitor by doc every week. So far makin pulih. Doakan sy pulih sepenuhnya ya. Aminn YRA

Ok kalau dr pengalaman sy.. Sblum pregnant xpernah ada apa² alergi makanan.. Teruk kena gatal smpi mcm rupa chicken pox tp sikit²... At last rupanya sy tiba² allergic udang 😭😭 sejak pregnant pertama dh tak boleh makan udang.. Alergik teruk.. Masa pregnant boleh makan ubat loratadine sahaja utk kurgkn gatal.. Better puan check dgn doktor dlu.. Jgn guna ubat sapu sbb ada steroid.. Bahaya utk baby..

kena jumpa dktor puan, sbb ubat sapu @ mkn utk gatal² khas ibu mngandung lain dari yg biasa. Ubt gtal biasa ibu mngndung tak disarankn utk guna sbb mngndungi bhn yg mmberi kesan pd janin.

Sy x gatal tapi naik bintik2 lps tu tinggal parut hitam..nk ckp jerawat mcm x..dkt bahu dan bontot je..stress tgk bontot bintik2 hitam 😅

Saya ingat saya je 😭 belakang badan sampai ke area bahu tu banyak gila jerawat kecik kecik, ada hari gatal gila 😭

kenapa ya mcmtu, sy pun asyik gatal badan lepas bila garu lekat parut😭

saya pun sama, merenyam gatal dia kemain 😭😭

Amik krim pruleva awak, berkesan betul

try guna scrub & lotion body shop