KAKI KEMBANG | 36WEEKS

Ad x mama2 dlm ni kaki kembang pada usia kndungn 36w? Dh ad tanda nk brsalin ke? Atau kaki kmbg tu tnda nk brsalin+? Sy 38w ni kena serah diri. GDM+ubat+insulin. Ada yg sama dgn sy?#ingintahu #seriusnanya

7 Balas

now 2nd pregnancy sy kalau kaki kembang sebab banyak berjalan.. malam tidoq tinggikan kaki lapik dua biji bantal.. esoknya xkembang dh.. mcm gitu la tiap kali tidoq memang akan tinggikan kaki.. bila dh lena rasa lenguh sy alih buang bantal tu.. masa pregnant ank first dulu, kaki kembang teruk awal2 lagi sbb xbuat tips tu.. org kata kaki bengkak tanda tapi xjugak sis.. sy bersalin overdue tu pun induce 41w sbb xdak tanda time tu..

12mo ago

Ilmu baru ni sis.. Trmksh 😊. Ank first tu laki ke puan? Kaki kmbg ni boleh kita bgtau pmbeza utk ank laki atau puan ke? 😜 Kna induce sakit x sis? Ni kaki kmbng ni kita boleh urut2 x?

saya 36weeks baru kaki kembang, selama seminggu terus kembang besar.. saya pun kontrol gula darah dan makan ubat. saya harus minum ubat agar gula darah Normal. kaki kembang tu tak boleh dikurangkan, tak ada ubat nya, tak ada solusi nya.. sebab setelah bersalin, kaki tu susut sendiri.. ini pengalaman saya sendiri lah.. Alhamdulillah.. kaki saya dah normal, saya bersalin 19 hari yg lalu...

12mo ago

Alhamdulillah. Syukur. Selamat brpantang sis ❤️❤️🌻 Beranak normal ka sis? Sy harap brnak normal kali ni.. Berat bdn sy naik mendadak sngt.. Dlm 2 minggu naik 4kg trus.. Tp slepas dokto scan, dia bgtau sy maseh normal, berat baby normal dn air ktuban pun normal.. Jd x pyah risau sngt... Sis melahirkn umor kndungan berapa minggu?

Saya 38 minggu sekarang dan gdm on diet control. Kaki memang bengkak teruk sangat. Doktor kata sebab badan berat and beri pressure pada bahagian bawah menyebabkan kaki bengkak. Dia pesan bila duduk atau tidur lapik kaki bagi tinggi sikit. Setakat ni tak ada tanda lagi. Haritu nurse kata ada contraction. Tapi sebab 1st baby tak boleh beza contraction ke baby mengeras. 😂

12mo ago

Sy x sakit jgk.. Tp dia mcm pelik. Rasa terik sngt.. Mcm menarik2 kulit.. Sis slalu oerut mengeras x? Sy slalu mngeras.. Tp x lama.. Dlm 1 hari tu, mmg ad je keje perut mengeras

Saya start 36 week ngembang , sekarang 37 week 2 days kurang sikit sebab urut . Kerap kena simpul biawak 😭 Kaki bengkak sebab saya aktif bergerak turun naik tangga 🤣 Makin nak due makin aktif buat itu ini sampai penat keluarga saya nengok

12mo ago

Utglaa oerut kecik je.. X oenat bawak perut.. Sy ngndong ni besar sngt oerut smpai suami ckp kembar ke anak kita.. Hahaahahah.. Sy oun tkut tgok oerut sndri.. Last scan aritu berat baby 2.3kg. Doktor ckp normal tp sy tgok perut sndri mcm ad dua org dlm perut. Baby sis last scan brpa kg? Xsngka simpul buaya lebih sakit drpd cramp..lama ke baru nak ilang rasa sakit tu klu dh dtg?

sy hritu masa 36w pun kaki kmbang kjap..tp 2 hari jela..sbb byk brjlan..skrg dh 37w 2h takde tnda lgi..🤔

12mo ago

alhamdulillah..sy slmat bersalin dh td..baby nk kluar awal..berat 2.9kg 😅

X ad yg nak jawab ke? 😜

bila tidur pakai stoking sis

12mo ago

saya 36weeks baru kaki kembang, selama seminggu terus kembang besar... dokter kata jangan pakai stokin.. nanti dia menumpuk bengkak dia di satu titik. tapi memang betul.. saya pernah Cuba.. kaki kembang tu tak boleh dikurangkan, tak ada ubat nya, tak ada solusi nya.. sebab setelah bersalin, kaki tu susut sendiri.. ini pengalaman saya sendiri lah.. Alhamdulillah.. kaki saya dah normal, saya bersalin 19 hari yg lalu...