Tahi mata baby

Hi.. ad tak ibu2 yg anak nye bertahi mata sebelah je, saya rumsing lah.xtaw nk buat apa dah... Dalam 3 minggu lepas lahir ttiba baby sebelah mata berair dan bertahik mata.. sampai sekrg nk masuk 3 bulan x lega lagi .mcm mcm cara buat ,, letak susu, ubat normasaline, dh g pakar mata pon.letak ubat..reda jee..tpi x stop pon.. dh habes ubatnye .. hurmm...any tips ?? Atau suggestion klinik yg ok.. area kl ... 🥹🥹..sian baby saya...tgok cmtu #firstmom

6 Balas

Hi sis.. mata anak saya pun mcm tu. Sebelah je bertahi mata dan berair..dah g klinik. Dr cek mata anak saya..mata tak merah jd bukan sakit mata.. just urut dekat saluran mata tu nt dia akan ok..punca ialah saluran mata baby sempit. Saya urut je trus ok. Takyah letak macam2. Semoga dpt membantu 😊

bg saya normal je puan.. baby sy skrg nie pun mcm tu.. hari2 titikkan susu badan je.. pastikan titik tu berlawanan.. kalau mata anak berair @ sakit belah kanan, titikkan susu dr breast puan yg belah kiri & sebaliknya yea. kita ikhtiar sbb susu ibu ubat alami. Inshaallah selamat & makin wokey.

baby sy pun mcm tu dlu.. nurse sruh titik air susu ibu kt mata yg sakit tu... lpas tu biar je dulu baby berkelip² lpas tu bru lap just dap² jngn tenyeh/gosok

5mo ago

ouh .nnti saya cuba lgi . mungkin salah teknik..saya kdang gonyoh .. hurmmm

Baby sy pun bgitu.. dari umur 4 hari smpi ke skrg, da 3 bulan ne masi lagi ada tahi mata d sblh kanan mata

5mo ago

pastu awak buat cmne je ? ke biar je.. sian lh saya tgok dia . tpi ad org ckp lama lama nnti hilang..

sama dengan anak saya dah nak masuk 3 bulan dah dah macam-macam cara buat dah..... ada tips tak......

5mo ago

kesian kan tgok.. hurmm...

slalu lap pakai kain lembap yg bersih je awk..kalau doc kata ok...lama2 dia akn baik sdri...

5mo ago

xsilap sy ia berkaitan dgn saluran pd mata ank..maaf kalau silap...setiap bdk xsama tempoh baik dia...cuma kalau doc ckp ia ok means awk xperlu risau...pengalaman sy ank last tu agk lama jgk jd...berbulan2 juga...sy buat juga titis susu tu..tp xbaik..sudahnya mmg just lap dgn kain bersih...lps tu baik sdri...