Minum gula

6/4 haritu minum air gula . Harap sgt takde sangkut ape2, now dah 15weeks. Hope semua normal n takde pape masalah. Tapi sye sgt2 fobia bila tiap kali checkup nak kene amek darah , sbb sye jenis susah nk dpt urat, and urat terlampau halus. Tiap kali pergi checkup ,cucuk je mesti darah tak keluar,sampai nurse pun dah jdi takut nk cucuk bnyk kali sbb takut sye sakit & tgn lebam2. Kdg sye jdi berani nak amek darah terus jdi takut . Kdg2 smpai ckp dgn husb yg sye dah taknak n takut nk pegi checkup baby 😅😅😅#firstmom

2 Balas

Sama la sy pun urat halus bila cucuk kena 2-3 kali cucuk cari urat. Sejak tu tiap kali nurse cucuk sy kenal pasti dekat mana selalu dapat urat yg boleh keluarkan darah. Nanti bila2 nurse nak cucuk rekomen dekat nurse tempat tu. Kena selalu berkomunikasi dgn nurse biar dia paham. Nanti nak bersalin pun sama kena bagitahu nurse awal2 urat awk halus so nurse akan cucuk drip guna jarum paling kecik tak silap sy color pink. Kalau nurse buat apa2 yg buatkan awk tak selesa awk kena cakap dan cari penyelesaian. Jgn diam je hingga mendatangkan trauma pd diri sendiri. Pregnancy journey sepatutnya 1 perjalanan yg indah bkn meninggalkan trauma

1y ago

Aritu mmg sye dah bgtau siap2 yg sye mmg susah nk jmpe urat.1st checkup aritu ade jugk nmpk urat even susah jgk nk jmpe,just 2x cucuk je. Bila 2nd checkup ni sye bgtau siap2 yg aritu punye checkup nurse cucuk dkt situ . Then bila nurse cucuk tmpt yg 1st checkup tu, darah tak keluar , jenuh 2nd checkup ni 5x cucuk ni sye jdi fobia trus sbb sakit. Last2 tepakse nurse cucuk dkt lengan sbb situ je nmpk urat besar,tpi nurse kate tak boleh cucuk dalam sgt . Sye pun redha jelaa, bila dah dpt tu trus tgn lebam. Hahahaha .

kalau nurse tak call in sha Allah .tak sangkut . pengalaman dri kakk and mak sya gdm . klu kena gdm dorng akan call selang brapa hari lepas mnum air gula tu .

1y ago

Tula . Sye harap sgt mggu ni n bila2 kk tkde call. Risau jugak