salam mommy, saya nak tanya, tlong di jawab ye mommy yg ade pengalaman same

3 hari lepas sy bru kluar hospital, cek klinik swasta kata jantung baby laju, sampai hospital, baby oke je, sye pulak sangkut, tiba² check darah tinggi dan nadi saya laju, sblum ni tak tinggi. dah saye di suruh makan obat darah tinggi pulak. tapi sye tak makan obat tu, darah saye still rendah je, cuma masuk pertama kali kat hospital tu darah sye tinggi, mgkin saye ketakutan masa tu. tapi dokter dah vonis saye darah tinggi. lepas tu, masa minum air gula, sye pun sangkut, tapi cek bsp rendah je. dah jadi gdm pulak. so skrg ada 3 masalah saye. -darah tinggi -gdm -nadi laju jadi dokter suruh serah diri 38 week nanti. pertanyaan saye apakah saye akan di cizer di sebab kan 3 masalah tadi ? #seriusnanya

2 Balas

Tak semestinya awak bersalin czer..saya pregnant ke2 ni macam2 saya lalui.buku tag kuning sebab nurse cop saya darah tinggi(sebab jenis gemuruh) so tiap2 hari saya kena check tekanan darah dekat rumah(alat ada di rumah). So saya ikutkan saja tapi tekanan dekat rumah ok sangat. Then saya sangkut gdm pula..frust juga tapi saya follow je sebulan sekali check bsp even memang rendah(pun alat ada di rumah so saya x ke klinik check). Then doktor suspek saya anemia lagi..bertimpa2 saya kena tapi alhamdulillah berkat sabar lastly doktor and nurse label kes saya as normal and buku pink da tukar tagging hijau. Before ni sepatutnya saya kena refer O&G hospital kerajaan tapi sebab diorang tengok saya punya result checking ok so xjadi and saya pun nak bersalin swasta..doktor swasta pun check ok. So harap mummy think positif and dipermudahkan urusan..bile kite asil nervous and think negative macam2 datang☺️

1y ago

thank u sis, tenang sikit hati ni☺

tak semestinya. Dr akan tengok mana lagi tinggi risiko utk ibu dan anak

1y ago

thank u sis, tenang sikit hati saye