Gerakan baby

2 minggu lepas sy warded 1 hari sbb baby kurg gerak. Masatu 28w. Minggu ni 31w .. smlm aktif sngt.. harini kurang aktif.. setakat dri jam 9am-3.50pm baru 4x gerakan. Dh mkn manis2. Minum air gula juga. Usik dan tekan2 perut masih tak gerak. Boleh share tips tk selain ke hospital?#SeriusTanya #bantujawab #bantusharing

5 Balas

macam saya perasan bila buat ctg dekat PAC elok je baby gerak, kan kuat bunyi ctg tu. so saya akan pasang lagu / surah kuat kuat letak bawah perut tu. ada pernah record heart beat baby time scan kat swasta, so pasang kuat kuat. time tu baby gerak. tapi in case reduced fetal movement next day, better pergi scan / check. sebab taktau apa jadi kat dalam. follow your instinct ok and moga baik baik saja.

3w ago

Semalm hari kedua baby slow movement.. pkl 10 lebih baru genap 10x gerakan. Dh pasang surah letak di perut, borak sambil usap, baring mengiring kiri kanan, minum air kelapa.. Masih slow. ☹️ sy try check jantung baby guna heart rate detector, degupan jantung normal 144-150.. harini nk try scan kat swasta.. risau pulak

Kalau sy pulak.. Baby siang mmg kurang gerak.. Kalau nak cukup gerakkan sy kena baring.. Baru lah ada gerakkan.. Kdg2 x cukup. Tp malam mcm ada sukaneka dlm perut. Dari 10pm smpai lah ke awal pagi x blh nak tidur dibuat nya😂 tp start nk kira gerak mula lah dia slow.. 😂

3w ago

Dlm dua 3 harini sy perasan mmg slow gerakan baby.. dh baring pun sama.. usik perut pun sama.. risau jugak.. betul kol 9-10pm baru aktif

dh cuba minum air sejuk? takpun baring mengiring kiri atau kanan sbb baby ni klau rasa kita bergerak je dia akan tido sbb dia rasa terbuai2. bila kita rehat duduk baring baru dia nk gerak. boleh je goncang perut sikit or dgr lagu or ayat quran

3w ago

Alright sis.. thankyouu 🫡🫡

jgn anggap remi kalau bby kurang aktif dr biasa, klau mumy ada firasat x baik, terus gerak p klinik or hosp kita xtau bby kat dlm perut bkn nya kita nmpak kan

saya pun rasa begitu.. saya 30 weeks, senalam Ada active movement dan today macam take movement.. tiba2 satu atau dua kicks je.. risau juga

3w ago

Saya pun. Weekend ni Slow plak movement dia. Risau saya. Mkn choc , manis² air sejuk semua dh try . Tp dia bagi move manja jugak. X kuat. Tp bila saya baring mengiring haaaa, baru dia mau gerak and bagi gerak kuat . Anak oh anak.. buat ibu risau je