Missed misscarriage

2 minggu lepas saya ada share tentang scanning saya , usia kandungan tak tepat and saya double check dgn dr 2 hari lepas confirm missed misscarriage. Spotting for almost 2 weeks and harini keluar ketulan darah and tengah sakit mcm segugut tapi x 2 huhu saya redha and harap ada rezeki lagi. If momma ada tips nak share dgn saya penjagaan pantang dan keguguran feel free ❤️🫶🏼 #bantusharing

Missed misscarriageGIF
4 Balas

Innalillahi wainna ilaihi rojiun . Sy pernah mmc jgk masa kandungan 9w thn lepas 7/22. Sy mmc with dnc sbb incomplete mc. Lepas cuci tu sy tk berpantang dgn baik. Pantang sambil lewa je. Wlpn period sy normal mcm biasa Tp sy tak sedar effect cuci rahim tu buatkan dinding sy rahim nipis. Maybe doktor handle tu korek lebih atau tak terlatih. Sy cuba utk pregnant balik dlm masa 3bln selepas dnc, Tp gagal. Sy putus asa pun ada . Start bln 12, sy consult dgn doktor swasta. Cek Kondisi rahim apa semua lah. Bila sy dh tau masalah sy, sy start dgn supplement vitamin D, omega 3 dan fish oil . Sy makan start bln 1 smpai bln 3. In between ada jugak ambik suplement mcm2 . Byk dh tak igt. Tp ambik sebotol je dh habis sy tk continue sbb harga dia agak mahal. Start bln 3 , sy jaga pemakanan, makan makanan sihat husb & wife . Dan sy decide try jusfit daralicious niat sy utk sihatkan rahim sy je. Sy sempat makan 2botol sebelum sy dpt +ve pregnancy test. Alhamdulillah syukur, last haid sy bln 3, bln 4 dh tak dtg dan upt sy +ve 4hari sebelum tarikh jangkaan haid. Skrg dh 8w 🥹 syukur byk2 pd Allah . Masani sy dh tk berharap sgt. Ada ada, takde takpe. Pesan sy, lepas gugur please berpantang dgn betul terutama bersama suami. Rahim kita baru je alami trauma keguguran, bagi masa utk pulih at least 1bln . Dan jagalah pemakanan. Kebanyakan bila lepas gugur ni kita jd stress jd kita byk makan . Bdn naik, pemakanan tak terjaga . Mudah2 an ada rezeki utk sis dan suami lg. Jgn putus asa, ada hikmah terjadinya semua ini

1y ago

yup. kalau dh gugur awk pegi hospital utk tgok samada rahim dah bersih betul. lepastu jaga diri pantang elok2 ye 😊 semoga ada rezeki sis lg selepas ini

slm takziah ..smga Allah gantikan dgn lebih baik sy share pglman sy .sy masa preg dan kena mcm mcm awak masa umur 31..sy igt lps gugur akan cpt lekat.Rupanya hormon sy smkin tak ok.. jd saranan sy, if dh jatuh kantung baby, ensure semuanya dh hbis keluar.Lagi 2 mggu scan lagi..Kemudian bab makan, elakkan makanan yg berangin dan bersifat sejuk.Rehat dlm 2mggu mcm bedrest,xyah buat apa2 kerja..nk bgn tdur tu elok2 dan perlahan2..Slowly akan okay nnti.oh ya..monitor priod juga .Untuk 1-3bulan pertama akan lari sedikit tp msuk bln ke 4 sptutnya akan okay..kalau smpai ke bulan 5-6-7 tu if priod tak okay, try ikhtiar utk lancarkan period..if rasa nak cuba lagi,boleh monitor waktu subur (egg white or OPK)..suami pn kalau boleh jaga pemakanan jg spaya dpt kualiti sperm yg baik. smga urusan dipermudahkan...hugssss

1y ago

Thank you 🫶🏼🫶🏼🫶🏼

salam takziah awk..sy pun baru je kguguran..8hari lepas..x smpai 2 minggu lg.. esok dh g keje...8hari ni sy rehat x buat kerja apa..sikit2 ja la g dapur mcm biasa..sy brtungku,berurut badan keluarkn angin.. tp blum urut area [email protected] kena tggu sbulan kot...jaga makan..pakai stokin..and sy teruskn mkn folic acid..smga awak dan sy cpt smbuh dan sht spnuhnya...sabar ya💪❤️

1y ago

ya boleh..utk psediaan baby strusnya ya..🥰

Sy pernah sis gugur sbb missed miscarriage, lepas gugur tu sy pantang mkn, berurut mcm biasa 3 hari.. Pkai stoking sbb mmg kaki kn jd sejuk lepas gugur.. Sy pntang ais sebulan dan mkn pn mcm pntang bersalin jugak.. Cukup sebulan gugur, sy period

1y ago

Okay betul la tu kaki saya sejukkk je huhu esok jnsyaAllah baru nak ke hosp