Terpaksa ceaser

1st pregnancy terpaksa ceaser due to high gdm & blood pressure. Nervous rasa. Sakit tak ceaserean mommies? Share sikit pengalaman. Lepas Labour room ceaserean tu nnt apa perlu buat? #bantusharing #firstmom #firstbaby #30weeks

1 Balas

caesar takde ke labour room, terus naik bilik OT. semua preparation akn dibuat dkt wad..nti ada dktr akn dtg dan buat preparation (psg tiub kencing, terangkan prosedur, etc) sblm ceaser nti akn dibius dkt bilik OT so u akn rasa numb dari abdomen smpai kaki..xrasa apa pun. tp once bby nk keluar, dktr akn bgtau. nk keluarkan uri pun dktr bgtau. Dan misi akn bawa bby ke kita lps dibersihkan dan bantu utk skin to skin, u xdpt nk peluk bby sbb wayar penuh kt bdn. dh settle prosedur, klu xde apa2 mslh u akn ditolak balik ke wad, dlm masa 6 jam lps prosedur xblh mkn minum smpai kesan bius hilang. hbis 6 jam u kena try ur best utk bangun dari katil and ke toilet utk pee (klu dh buka tiub kencing) sbb itu mmg requirement. sakit or tak lps hbis bius, it depends. mcm sy alhamdulillah blh bangun dan jln mcm biasa. bby pulak sihat, jd misi terus tolak kt sy.