Vaksin baby 2bulan

02 may nti baby akn ken cucuk, nak tnya jga lpas baby kena cucuk ada x effect apa2? Mngkn demam atau bhgian yg d jarum sakit smpai x dpt gerak gitu. Sbab sy nak buat persiapan, kebetulan lpas baby cucuk masatu kmi terus gerak g kl ats urusan krja prjlnan pun jauh juga 6jam lebih. Hrp ada yg sudi bantu 😊#newmom #ingintahu #SeriusTanya #bantujawab #firstmom #firstmom #firstmom

5 Balas

Baby saya baru kena cucuk 2 bulan hari selasa baru ni. Petang tu dia demam. Nurse kata kalau demam terus bawak pergi klinik. Sebab takut kena sawan. Tapi anak saya demam petang. Suhu tinggi 38.6. Sementara tunggu nak gi klinik malam tu, saya basahkan badan dia, then nurse suruh bagi baby makan paracetamol (dia dah tanya doktor before that) and doc suruh bagi berapa ml saja. Ikut berat baby saya dia bagi 1.4ml saja. Kalau boleh baju takyah pkai / pakai baju nipis & longgar sahaja. So, you kena prepare -thermometer -kain lap untuk jelum. Kalau jalan jauh, brenti je masjid ke bagi mandi terus pun takpa. Tapi better bawak jugak kain utk jelum dalam kereta. Atleast boleh turunkan suhu. Paracetamol (syrup) utk kids (kena tanya nurse / doc dulu ya berapa ml yg disarankan) Sringe (in case doc suruh bagi paracetamol)

Klu boleh mintala ubat dri doc siap2 sbb biasa klu baby dh start demam, suhu laju naik. Kena gerak laju. Standby juga sapu tgn utk lap2 badan baby, pling bagus mandikn ja terus. Rajinkn juga bgi nyusu. Jgn lupa bawa thermometer juga utk check suhu. Biasa lepas 24jam tu baru ada kesan. & jgn pakaikn baju tebal2

standby coolfever baby siap2..bole tmpal tempat ccuk or blkg bdn if bdn bby dh start rasa suam2..

depend pada baby ..ada baby yg demam lps vaksin