Birthclub: Disember 2023 icon

Birthclub: Disember 2023

24215 Followers

Feed

postpartum depression

hi mommy, saya firstmum , usia saya pun masih muda 19 tahun . and actually saya pesakit psy di diagnosed pakar major depression disorder (MDD) , but now saya dah tak jumpa pakar atas kemahuan sendiri bukan sebab dah pulih . saya baru kahwin last year and next month dah setahun berkahwin . saya bunting pelamin . saya bersalin 22/12/23 and now baby saya dh masuk 2 bulan . masa berpatang haritu first memang saya berpantang di rumah MIL , first day saya berpantang ,pertama kali saya melangkah masuk rumah MIL , saya berdebar debar & gelisah tanpa tahu puncanya , saya selalu menangis , walaupun dah tidur but bedebar debar tu still ada dan berlarutan sampai beberapa hari . and yg buat saya makin sedih bila suami saya waktu tu tak jaga saya , main game dengan adik beradik dia sampai 6 pagi baru tidur , dia banyak spendtime dgn adikberadik dia ,saya dalam keadaan gelisah waktu tu hanya mampu dengar dia hahah hihihi dengan adikberadik dia 💔 dia bnyk tingglkan saya walaupun ada kakak saya teman saya waktu tu , kakak saya berada di rumah MIL waktu tu pun atas kemahuan saya sebab MIL tak bagi balik ke rumah ayah saya , saya nak balik kejap rumah ayah saya mana tau bedebar debar tu hilang ataupun waktu tu saya homesick , akhirnya saya memutuskan biar kakak saya yg dtg di rumah MIL manatau rasa gelisah saya waktu tu hilang tapi still sama . waktu tu saya rasa perubahan yg besar dalam hidup saya , saya rasa suami saya berubah , and saya pn cemburu kalau suami saya jaga anak saya waktu tu seolah olah anak saya merampas perhatian suami saya waktu tu . bedebar makin menguasai diri saya masa tu and kakak saya berani bersuara dgn MIL saya nak balik rumah ayah , tapi MIL saya tiba2 buat sesuatu yg luar jangkaan saya , dia hentak kepala dia kat dinding , dia kata tak ada org pn nk jaga perasaan dia , walhal saya hanya minta beberapa hari sahaja nk balik rumah ayah manatahu saya pulih dari perasaan negetif tu tapi dia tak paham apa yg saya rasa . suami pun punca utama kenapaa saya jadi mcm tu sbb dia tak jaga saya & biarkan saya sorang2 . akhirnya esok tu saya terus kemas brg and balik rumah ayah . waktu kat rumah ayah saya hilang diri saya , pandangan saya kosong tapi pikiran saya sangat bising . saya tak cakap dengan siapapun waktu tu anak pun saya x pandang , masa berpantang saya hancur begitu saja . take time saya nk accept semua nya termasuk anak saya . berpantang pun kakak saya yg jaga itu pun x sampai 44 hari , dengan luka jahitan waktu tu sakit , agak2 nya saya hampir meroyan waktu tu . but now alhamdulilah saya dh dpt terima anak saya , saya boleh urus dia , bercakap bermain dengan dia , tapi..... emosi saya skrg memang x stabil , dengan tidur nya x cukup , jaga urus anak sorang2 , suami kerja , malam baru balik , saya selalu bergaduh dengan suami , kdg2 bila meluah pn bergaduh . saya selalu mengharapkan dia dpt bantu sya , walaupun dia kerja tlg lah bangun gilir2 susu kan anak pagi2 . saya pn perlu tidur yg cukup , saya hanya tidur 2-4 jam je setiap hari bila dh ada baby . saya rasa sunyi sepi , tak ada kawan nk meluah / sembang . suami takpelah dia ada kwn sekerja , boleh hahah hihihi dengan kawan2 sekerja dia . ada teman bersembang . aku ? hari2 hadap rutin yg sama . saya selalu menangis sorang2 . bagi saya lebih memilih untuk menangis daripada marah . sebab kalau rasa nk marah mesti gaduh dengan suami & memberontak . kalau suami ringan tangan nk membantu takde nye saya jdi mcm ni :) . dia penat kerja okylah tidur cukup , saya tak pernah kacau tidur dia walaupun saya nk sangat dia tlg saya sbb tak cukup tidur . anak pun waktu siang tidur ayam je , kalau ayunan buaian tu berhenti haaa bangun la dia so saya pn tak sempat nk tidur . suami pun kalau nk suruh jaga anak kejap , anak merengek sikit dah marah kat anak . pagi tadi dalam pukul 3 mamcmtu , syaa menangis kejutkan dia syaa cakap saya penat sebab waktu tu baby taknak tidur , dia cakap dia ambil alih ayunkan buaian baby tapi dalam keadaan marah and last dia cakap " baby pun satu tak nak tidur , BODOH" saya dalam hati kejut sbb dia cakap kat anak bodoh . 💔 saya tahu dia nyenyak tidur di kacau tapi itulah hm tak tahu nk cakap apa lagi . mudahan saya terus kuat kan diri untuk jaga urus anak sendiri tanpa bantuan sesiapa pn . saya selalu pujuk diri sendiri nanti baby dh besar sikit boleh la tidur cukup . nk jdi ibu di usia muda tanpa org tua mmg bkn mudah . mak saya meninggal waktu saya baru 5 tahun . kalau mak ada waktu ni mesti dia banyak bantu saya , and saya pun tak jadi seteruk sekrg ni 💔

Read more
 profile icon
Write a reply
Load More Posts