cara ny sape gendong

Hy bun mau tny ni gmn y cra ny nyape gendongan .. ank ku usia 1bln 28hr dr bayi klu "ek" dikit lgsg d agkt ma mertua n adk ipar .. kbetulan hbs lahiran smp selapan tinggal ma mertua .. pdhal aq baca" kta ny klu bayi ngeringik ato nangis jgn lgsg d angkt biarkn dya mengendalikn emosi ny dlu dgn cra mnangis .. trs klu smp 1 ato 2mnt msi nangis boleh d angkat .. tpi sma mertua dn adk ipar "ek" dikit lgsg agkt gendong smp jd kebiasaan .. skrg aq udh plg kkontrakn sndri bun jdi susah klu mw bubuk gendong dl klu "ek" gk lgsg gendong lgsg nangis ngejer smp merah muka ny .. trs gendong ny slalu pki selendang klu gk pki ttp nangis 1jm keturutan bun .. alhasil aq cpek sndri bun gk ad yg gantiin hny suami aj .. suami pun hny bntr gendong ny .. gmn y bun cara nyape bayi dr gendongan ?? Trima kasih mohon saran ny

1 Tanggapan

sering nyusuin di kasur bun....posisi tiduran miring...biarin kenyang asi/susu biasanya tidur pulas...org dulu mah bilangnya bau tangan...mumpung blm kebablasan...biar dia nyamannya di kasur... anak saya bgtu apa2 ga biasain gendong pake kain...biasa tangan ajah...kelamaan kn ga nyaman, pindah ke kasur dia diem...