Seafood

glass-placeholder

Obor-Obor

Seafood

Nutrients

Iodin, Kalium, Protein, Vitamin A, Acetylcholine, Kalsium, Zat Besi, Vitamin D, Vitamin B6, Cobalamin, Magnesium

Pregnancy

Makan obor-obor ketika mengandung adalah ok, kerana obor-obor kaya dengan vitamin dan mineral. Sama seperti alga dan rumpai laut, obor-obor kaya dengan iodin, boleh membantu kurangkan risiko hipotiroidisme ketika mengandung. Tetapi, jangan makan secara berlebihan kerana kandungan garam pada obor-obor juga agak tinggi.

Postpartum

Ibu baru bersalin boleh makan obor-obor untuk membantu penyembuhan. Obor-obor mengandungi acetylcholine yang membantu menguatkan saluran darah, dan jika anda menghidapi sakit darah tinggi atau sembelit, makan obor-obor boleh membantu. Sama seperti, algae dan rumpai laut, obor-obor juga tinggi iodin.

Breastfeeding

Anda boleh makan obor-obor ketika menyusukan anak, tapi jangan terlalu banyak. Iodin yang terdapat pada obor-obor boleh merangsangkan pertumbuhan sistem saraf bayi. Tetapi, obor-obor adalah makanan laut yang boleh menyebabkan alahan pada bayi. Sediakan jurnal makanan jika anda perasan terdapat reaksi alahan untuk elakkan ianya berlaku lagi.

Baby

Jangan beri bayi anda obor-obor, kerana ianya keras dan susah untuk dikunyah, membuatkannya mudah tercekik. Isi obor-obor juga susah untuk dihadam dan tidak penghadaman dan fungsi usus bayi.