Makanan untuk ibu mengandung

Hello semua...sy nak mintak pendapat...sy hamil and GDM(kencing manis)..ada tips atau cdgn makanan yg bole sy ambik tak?...terima kasih bantu sy..

12 Balas

nasihat saya. jaga lah makan. saya pon gdm sis 😂 siap kena admit hosp sebab kk suruh pergi hahaha. jaga kuantiti nasi yg kita ambil. lebihkan sayur, kemudian lauk2. air gas elakkan terus! tapi tipu xteringin 😂 hubs saya beli kepsi, saya minta sedut sikit sebab teringin nak rasa gas tu hahaha. dah dapat mcm budak dapat cekelat 😂desert/makanan manis, nak rasa boleh. ambil sikit je. make sure makan makanan manis share dengan husband, supaya kita yg makan sikit, dia yg habiskan wahahahahaha. makanan manis ni boleh buat baby besar. kurangkan makan buah2 yg berwarna kuning. kandungan gula tinggi! macam mangga atau pisang. saya pernah buang tabiat, saja nk tgk ape result bsp saya kalau makan pisang goreng. hamboiiii melampau2 gula dia. makan durian? ya allah jangan la 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ fam saya ada bad experience fasal durian dengan keguguran. tapi saya punya experience dengan durian lagi sedih. 1 minggu ni, saya kena check bsp. saya termakan durian, sebab saya terlupa. saya ingat kot mcm pisang/mangga la. bspnye hari selasa.. saya makan hari ahad 🤦‍♀️ kena repeat bsp balik hari jumaat 🤦‍♀️🤦‍♀️ pon result xcantik hari jumaat tu. minggu depan kena repeat balik, baru cantik. balik kg cerita kat macik2, diaorang gelak. diaorang kata, durian ni gula dia dok dalam badan lama. ya allah, stress betui 🤦‍♀️ kalau makan nasi kuantiti sikit, nak rasa kenyang lama/cepat kenyang, lebihkan sayur. tapi jangan ambil yg jenis berubi. contohnya kentang 🤤 saya suka betul kentang, herm result bsp xcantik jugak wahahaha. jangan laaa makan banyak2. karipap pon kemain dasyat gula dia 😂 kalau teringin makan, makan je.. seminggu ada 7 hari.. dalam 7 hari, sehari tu awak cheat la sikit. teringin makan kuih feveret ke, roti canai ke, tapi jaga kuantiti ok dan jangan lupa air kena minum banyak. bukan setakat flush out je, jaga suhu badan awak juga. panas uik masa pegnen ni

kite pun ada gdm. dah kene suntik insulin dah. huhu. kite pun diet cm biasa.. beras bole makan tapi guna basmathi, malam elakkan makan nasi, minum susu HL low fat lagi elok sbb ada asid folic dari susu lain. buah suggested apple hijau, belimbing dan kekadang buat carrot susu.

Pilih susu similac low sugar. Lain2 cut down Gula, klu teringin nk minuman berperisa, perah lemon/limau nipis dlm air masak atau minum bali kosong tanpa gula. Beras pun tukar. Guna badmathi atau beras perang tu.

hello sis...makan untuk orang ada kencing manis ni ialah, kuantiti makanan sikit tapi kerap makan..makanan manis ke minuman manis ke kena cut...cari makanan yg Indeks Glisemik (GI) die renrah..boleh google

Sy 1st mgandung kna gdm.. xtau mcm mna boleh kena, tlebih makan pisang kot.. sbb shari sblum minum air gula byk makan pisang, tapi boleh try elak makan benda manis...minum susu pun yang low fat...

ni makanan sy masa kena gdm...sy ganti beras biasa ke beras perang...makan yogurt..plain punya pun xpe...n bykkan makan syur..syur tak kisah lah aslkan syur hijau..kangkung boleh bayam boleh...

saya masa tau ada gdm tu sy tukar beras...sy masak nasi pkai beras basmathi...alhamudillah okay...tapi makanan lain kena jga jgk...elak minum/makan benda manis...

Sy pon gdm..kne buat bsp..Ari ni pg pg dah tggi bspnye 5.5..sdihnye..bg cdgn makanan yg blh kurgkn bacaan bsp ni..😥

4y ago

Jambu batu + kcg kuda . saya mkn bsp pertama .. ketiga n keempat . bsp kedua sy mkn la nasi n lauk

Sya preggy GDM,sya ikut program mkn yg dicadang. Alhamdulillah bila cek BSP gula sya 4.9/4.5/5.2

Boleh cut pengambilan gula dalam diet harian. Tukar beras kepada beras basmathi