Berpantang czer

Saje nk buat luahan. Lepas bersalin czer ni, bdn weak sgt . Xmcm bsalin normal. Sedih sgt. Nk baring susah, nk bgun dr baring susah. Tido telentang , sakit pinggang jgn ckp la ... Sedih sgt.. elok bdn xde sakit cmni, bile kne czer jd weak. Nk jln susah , duduk lame Sakit bontot, susukan anak sakit perut, bdiri lame pun sakit.. 😭😭 batuk, bersin, ketawa sume susah. Nk angkat kaki mase baring pun xleh😭 betol2 down dgn keadaan mcmni..

Berpantang czer
75 Balas

sabar byk2 ye puan..semua sakit kita dpt tu Allah akan bg pahala pd kita..mmg dkt dunia kita x nampak..tp d akhirat sudah psti..in shaa Allah... sy pun pnh bersalin czer.. sblm bersalin czer sy pnh ada sejarah emergency operation utk buang ketumbuhan dekat ovari dekat area ari2 doc operate ....open bsr sm mcm bersalin czer... lepas tebuk perut kiri kanan dan pusat utk laser tak berjaya terpakse operation besar sbb ketumbuhan pch dkt dlm...... kemudian lepas beberapa tahun pula lepas sy berkawin sy pregnant... sy alami pp type 3 pula kmudian doc decide sy trpkse czer ms 34minggu... yes mmg btl apa puan ckp lepas czer bdn kita rs weak sgt..nk bgun sush nk berdiri akn rs nk jtuh..mcm sy dlu terasa sakit dkt dua tmpt dkt operation lama bwh perut area ari2 dgn atas sikit tempat bedah baru tmpt brsalin czer ..mmg sakit sgt2.. apa sy blh buat.... 1st mak sy ajar bila nak bangun jgn bangun terus. mcm org normal tak czer bngun..tp ms puan nk bangun kena mengereng kiri or kanan ikut selesa puan..kmudian tgn satu lg cari part tilam or tepi katil pegang utk support bngun.. cara bangun ni mmg kita akan bgun smpai bila2 mcmni..wlaupn dh bertahun n anak dh bsr..sbb nnti kalau slh bgun mmg sakit perut esp tmpt jahit rs tegang...lepas tu jika bdn msih weak kalau nk gerak ms tu tgk anak sy dkt nicu guna wheel chair.. ..anak sy lahir pramatang 34 minggu sy terpakse ulang alik tgk anak lepas discharge wad..3 hari stay hsptl . lepas discharge ulang alik tgk ank dr pagi smpai pukul 12 mlm stay nicu duduk tgk ank susukan ank bg ank support utk trus survive..ms tu ank sy tak boleh minum susu formula utk bby prem.. rejek smpai muntah dan cirit birit teruk nonstop..smpai doc kata maybe sy blh kehilangan dia jika dia xblh mnyusu..jd.the best way sy susukan ank sy wlaupn pd asalnya doc kata kne try susu bg bby pramatang...tp sy kata sy nekad nk bg susu bdn sbb xnk kehilangan ank..jnji sy try... then selain ulang ank few days lepas kluar hsptl kena ulang cucuk tuk cair darah... sy mmg xmmpu nk jln tp mil n husben suggestkn guna wheel chair.. mil bg sy wheel chair...sy ulang ank dkt nicu guna wheel chair..tu pn wheel chair hnye dkt luar nicu je blh guna pakai..smpai dlm nicu trpkse mintk guard pmpn tu papah sy bwk sy ke tmpt anak sy di rawat dkt unit rawatan rapi... tp sy try juga kuatkan smngt..yes btl kita akn rs giveup...tp kita kena kuatkan smngt sbb ank... smua sakit akan rs hilang bila tgk ank... kmudian lepas smnggu operation mil hntr sy pergi berurut tuk buang bisa czer... seeloknya lepas kita bersalin czer kita kena g urut ...lepas urut alhamdulillah baru rs bdn tegap smua sakit2 angin dlm bdn kluar... lepas tu dlm ms yg sm makcik tukang urut ajar bila nk gerak g memne pakai bengkung ms pakai agak2 jgn trlalu ketat..jnji blh support bwh perut dan kaki ms nk berjalan supaya tak rasa allignment lari..yes ia sgt2 mmbntu... lepas je dpt jln starting that time sy xprlu guna wheel chair tuk g ulang anak dkt nicu bygkn husben drop sy dkt hsptl kmudian dia g kje sy stay dkt nicu hingga mlm semata tuk tgk anak n bg dia smgt tuk truskn hidup dia...not to easier become mom right? selama 17 hari ulang alik nicu kmudian dh dpt katil dkt nicu baru rs lega dan rehat sikit... kemudian tips bg mommy yg brsalin czer jika nak batuk .na ketawa..nak bersin ... amik bantal letak dekat perut tekan sikit jd bila nk batuk..bersin ketawa xkn rs sakit.. tu tips mak n misi dkt nicu ajar sy... nasihat sy pd puan.. please jgn down...esp ms dlm pantang.. bahaya tuk kita..takut nnti blh alami meroyan... mcm jika ms awl ni xblh nk mmbuang lepas czer puan blh mintk husben belikn ubat lmbutkn najis dkt farmasi atau beli enema insert dkt tmpt buang bg memudahkan pembuangan dan kurangkan rs sakit ms membuang...pape puan kena kuat smngt k..never ever giveup..jika ada kenal sesiap tukang urut yg btl2 tukang urut dh lm berurut .puan mintkla husben hntrkn or mintk org tu dtg rumah utk urut buang bisa dan angin..sbb ms.awl kita lepas bersalin ni nnti ada satu mcm bsr guli dlm perut kita tu keras..org pggl apa ntah sy lupa ..yg tu kita nak ilangkan ms urut...dia blh sbbkn kita blh meroyan..tu apa makcik.tukang urut tu bgtw sy la.. hrp puan kuat k...jika sy blh..in shaa Allah puan psti blh dan akan jd kuat smgt... aja2 fightimmm✊🏻✊🏻🔥🔥oh ya lg satu tips.. jika dh rs ok tegap bdn..bykkn bwk jln supaya blh lancarkan darah nifas utk keluar abis dr bdn kita.. dan mintk tlg husben sediakan tungku tuk tuam perut supaya blh kuarkan angin dlm bdn dan kurangkan sakit dkt perut... Jika puan down tuk susukan ank dan mcmne nk berpantang sy blh suggestkan puan follow pakar lactating ni dan juga ada sorang puan ni dia ada share byk tips dr bersalin tenang hinggalah berpantang byk ilmu boleh dkt di situ nm ig dia eja_confinementhelper dan pakar lactating tu pula noorfazila abd rahman dan juga nadmasrom dkt komen ni sy share ss ig mereka puan blh follow mereka...ms sy first time jd mak pd 2019 dlu ni la org yg byk ajar sy ttg pnyusuan pnjagaan dlm pantang dan sbgainya.selain daripada itu masa dalam pantang ni puan duduk2 jaga baby Buka ayat suci al quran juga dlm bilik spnjng berpantang ni...xdpt solat berzikir pn blh..bila rs sakit bc Laa Ilaha Illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minazzhalimin Maaf jika sy membebel panjang sgt..😅sy just suka nak sharing ilmu..sbb tw bukan senang nk jd parent ni...sgt mencabar sy pnh berada di tmpt mommy sblm ni.. n faham... Jd sy nk bg smngt dkt all mommy ada dkt TaP ni never ever give up k..jika sy yg first time dlu tak tahu pape blh belajar even dr buku ....search google dan ig tgk dan belajar ttg berpantang serta chat pakar lactating dkt ig atau telegram boleh buat..in shaa Allah smua mommy yg lain blh juga lakukan... U ollz the great mom and supermoms... Please kuatkan smgt k.jika kita bwk sgt rasa lemah lambat nak sembuh jadinya... ..tempat luka czer pun effect nnti.....kena always positif dan kuat smngt k...✊🏻🔥 Mg dpmudah segala urusan mommy d sana..dan slmt brpantang..aja2 fightim✊🏻🔥

2y ago

harap dapa membntu smua new mom..with the big hug❤️

sy pnh alami dlu masa ank 1st.czer sb besar 4.3kg (tanpa gdm).berpantang 2 mggu pertama dgn mertua.lg byk dugaan sis.hr ke-4 dh kne paksa pakai bengkung dgn mertua.bengkung yg lilit² tu.air kosong xbg minum.sampai sembelit.just minum air kopi sblh pg & ptg.air rebusan halia masa lunch.mkn pn just mkn nasi kosong dgn ikn goreng @ ikn kering goreng.tempat baring di ruang tamu pakai toto.nk bangun or duduk mmg seksa.sb xde tempat nk berpegang. tdo mlm mmg susah la.nk ngiring xboleh.nk terlentang lama² sakit belakang.tdo plak dgn mertua.ank lgsg dia xbg kita pegang.bila kita pegang dia tepis tgn kita.pastu susu drop.sb stress.ank menyusu botol.2 mggu ank dlm jgaan mertua.sy lgsg xdpt pegang.sy pernah nmpk mertua cuba utk bg breastfeed pd baby sy.pdhal dia dh monopos msa tu.bila sy tny dia buat ape kt ank sy.dia tengking sy.suruh sy diam.sy terpaksa adukn pd suami.suami pn xphm kenapa mak dia buat mcm tu.tp dia diamkn aje tnpa tny pd mertua.smmgu pakai bengkung dlm keadaan sakit².smpai jahit terbuka 3cm.sy bgtau suami.suami ckp jgn pakai lg bengkung.dia sorok bengkung dlm bilik.then mertua jupe.dia mrh smbil baling bengkung ke muka sy.suami ckp luka sy terbuka sb tu xpakai.tp mertua ckp luka tu terbuka sb sy minum air byk.pdhal dia pn tau sy nk dpt minum air pn susah 1 hr.br 12hr berpntang dgn mertua.sy mntk suami hntr blk rumah parent.3 mggu di sana sy rs tenang.smbil berulang ke KK cuci luka yg dh bernanah.jujur sy ckp.masa berpantang dgn mertua sy hmpir meroyan.sakit semua zahir & batin.hny mak kita shj yg tau keadaan kita...skrg sy prgnant ank ke-2 (38mggu).kali sy pilih berpantang dgn CL sb mak sy dh uzur.mertua plak dh kne stroke 2x terlantar atas katil.doakn sy kuat utk yg ke-2 nie.

1y ago

Allahu kesiannya sis..kalau saya jadi sis, saya rela duduk rumah sendiri & berpantang dengan suami je. saya czer jugak & dalam bab makanan berpantang ni saya tak ikut sangat cakap orang tua² walaupun mak saya sendiri larang itu ini macam takleh minum air kosong banyak, takleh makan telur & lain². Saya minum je air kosong macam biasa waktu saya dalam tempoh berpantang lepas czer & doctor yang rawat saya tu pesan minum air kosong banyak untuk bantu penghasilan susu badan. mak saya larang minum air banyak,katanya rahim kembang. tapi saya diam je & dengar je masuk telinga kanan keluar telinga kiri.saya tau kepercayaan orang tua² ni tak betul. suami saya siap beli 1 bundle air mineral letak dalam bilik saya. saya makan buah oren 1 bijik 1 hari untuk bantu luka sembuh. kalau ikutkan mak saya,buah oren tu pun katanya takleh makan dalam pantang 😅. saya hanya betul² pantang seafood (sebab memang ade allergic dari kecik) & benda berangin (untuk elak kembung). saya lagilah bengkung memang tak pa

Jangan mcm tu sis. Saya pun bersalin czer 16 dis aritu. Mmg sakit. Lepas operate, nurse letak saya kat wad antenatal sebab tak nak emosi saya terganggu kalau letak kat wad post natal sebab baby terus masuk NICU. Alhamdulillah doktor n nurses kat PPUM sangat membantu esp dari segi emosi. After 2 days, saya discharge dari wad antenatal n baby pulak discharge dari NICU and sambung kt wad pediatrik. 5 hari kami berdua je kat wad peads. Dengan keadaan saya yg masih czer, mmg takde makan apa2 ubat/vitamin, still tak amek injection utk cair darah sebab platlet saya rendah, jaga baby n breastfed baby. Lepas discharge, ari ke8 after czer, saya dah drive kereta untuk appointment anak kat PPUM. Mmg mencabar sungguh. Then saya drive juga kereta dr KL ke Johor untuk balik berpantang kt Johor. Sampai Johor, baru register dekat KK, daftar surat beranak n slowly rehatkan badan. Now dah hari ke15, saya still tak amek ubat cair darah, atas tempat jahitan tu bengkak n aritu kuar darah. Bila check kt KK, nurse cakap saya terlalu banyak gerak. Orang cakap bila kita susukan baby n rasa sakit perut, tu tandanya rahim kita mengecut. So sis jangan stress. Anggap je tu pengorbanan dan pengalaman indah untuk kita as mother ☺️

sy 5 hari xboleh baring tlentang. bring kne ada support bantal blkg bdn. hri yg ke 6 bru sy slow2 bring tlentang. masa bngun dri bring tu kne slow2. bngun tu pusing bdn slow2 dulu je kiri/kanan. pastu kalau skit 1 tgn support tmpt czer tu,1 lagi support bdn untuk bngun. jalan tu kena jalan. xboleh 100% baring shj. untuk lncarkan predaran darah. jalan je slow2 pegi tndas ke dapur ke..masa kt ward, hri kedua lepas czer tu sy dah jalan g bilik air. smua org tegur. tp nk buat mcm mana kan. xboleh nk layan sgt . org dlm wad tu yg czer hri ke tiga bru larat bngun. sis nk susukan bby tu duduk atas krusi. mcm sy lagi la. xpakai sluar dlm yg besar tu pon. pakai sluar dalam yg sbelum mngandung je sbb malas beli. bayang dia punya tajam getah tu kne luka czer lgi2 bila susukan bby . dok cangkung duduk ulang2. pantang uma mak, dekat bilik bujang abang. tilam bentang bawah. so 100% mmg duduk bawah jela masa susukan bby . batuk slow2. bersin slow2. xyah ketawa. betulkan mindset sis. kejap je tu. sy 2 minggu je luka czer dah baik. dalam tu yela 6 bulan . tp luaran. nk luka cepat sembuh kne seiring dgn mindset

Tak apa wakk... kita faham keadaan awak, kita pun pernah czer 🙂 kita lagi stress 😅😅 anak non stop nangis je. Ada satu hari down sangat sampai tak tahan terbayang2 hempas anak sendiri. Cepat2 istighfar 🥺🥺 saya dah la nak pregnant susah, boleh pula terfikir macam tu. Saya cerita dekat sepupu, saya luahkan masalh tekanan dkt kawan rapat. Rupanya anak saya ni 'baby high need' jadi saya mula beli rocker, buaian, ap semua, lepastu ada juga ambil air penawar dari ustaz2. Suatu pengalaman yg tak dapat dilupakan 🥺 stress melampau saya masa tu. Alhamdulillah, budaknya dah 7 tahun sekarang 😅😂 jadikan ini pengalaman kita tau 🙂 jangan sedih2, banyak2 zikir. Kadang2 kan kita rasa kita tak kuat. Tapi sebenarnya Allah bagi ujian kat kita sebab kita boleh hadapi sis 🙂🙂

1y ago

Oh, lupa nak bagitau. Masa tu kita bersalin anak first, czer, lepastu hari ke 4 fah balik rumah bleeding. Doc sampai marah macam mana boleh bleeding. Mungkin saya terlalu dodoikan anak kot 😂 tapi saya diam je. Takut kena marah lagi.

Sabar ya. Kena kuat. Kalau awk sedih awk terlalu fikir bdn akan penat mental pun koyak. Saya ceaser dua kali awak. Alhamdulillah kali kedua Allah bantu sy. Hari pertama lepas ceaser sy boleh bgun jln mcm biasa. Allah uji saya hari ke 7 sy start batuk sakit sgt awak. Tapi sy redha sy cuba kuatkan mental. Alhamdulillah Allah mudahkan Sembuhkan batuk sy dlm masa 15hari. Diuji pulak suami dpt rezeki tukar tmpt kerjaa. Sy uruskan anak dua org Yang sulung 2 thun ( tgh melasak ) Anak kedua baru lahir Sy urus rumah sendiri Masak Cuci baju semua sendiri Sy pjj dengan suami Hari hari nangis sbb penat sgt Tapi Allah hadiahkan sy anak anak yang baik memahami sy tk meragam tak susahkan sy. Awakkk kena kuat momy Kalau awak penat, tgok wajah anak anak selalu. In Shaa Allah awak kuat.

sy pun emergency czer lepas bersalin normal 2 org anak..czer tu tahun 2017..blur sebab ingatkan normal juga..fetal distress terus czer..mula2 down tp alhamdulillah sentiasa pikir positif walaupun tgh sakit..sy lagi la..dengan tiba2 batuknya hari czer tu..ubat bius habis bila batuk mmg rasa mcm terbuka luka tu..tp sy kuatkan semangat.sebab pikir sape lagi nak susukan anak kalau bukan saya..so kene kuat..gagah juga bangun slow2 , susukan anak...awak boleh makan oren sunkist 2 biji sehari , makan vit c n makan makanan berprotein tinggi utk cepat penyembuhan luka...macam ayam , daging , ikan.lepas mandi lap kering luka jgn biar basah...sy hari ke7 luka dh cantik kering badan dh kuat..sabar ye awak..insya Allah semoga cepat sembuh dan selamat berpantang..

sy pun skg tgh berpantang bersalin czer sis.. faham sgt.. sy lepas seminggu tetibe mental breakdown. rasa stress sgt sbb badan still lemah tp mcm2 sy nak buat. nak kemas rumah sbb stress tgk rumah bersepah, nk urus anak2. tp terpaksa sabar sbb x mampu nak buat semua. tp lepas tu sy ambil langkah kebelakang sekejap. ingat balik setiap anak ni lain pengalaman mengandung, bersalin. normal atau czer dua2 ada pro n cons dia. Allah xkan uji klu kita x mampu. so maksudnya kita mampu la. then tarik nafas, bertenang. tgk blk muka anak, ni lah anugerah Allah. Alhamdulillah lepas tu bykkan fikir positif. sbb nak cepat baik, makan makanan yg sihat, dan rehat cukup. InsyaAllah cepat la kita sihat. take care sis. jom sama2 kita harungi fasa ni dgn tenang. 😊

2y ago

ye btl sis .. sy pun sme. . luah kt husb klu la brsalin normal mesti da blh bt mcm2 .. sy pun cm sis x ske uma brsepah smua .. tiap ari pk ble la nk bt normal activity , trbring je ..rse bdn otak lg lemah .. nie pun sy pkse diri slow2 stat bt kje uma smua . klau pk skt kte akn rse lg skt .kne positifkan mind set .. insyallah alah bisa tegal biasa .. kte smua mampu tempuhi smua ni sbb kte seorg ibu ..

Czer tak boleh baring je tau sis.. kena gerak jugak .. org selalu cakap rehat rehat, tak.. kalau tak gerak nnti badan lg sakit. Ubat cair darah jgn skip, kena habiskan ye.. bila czer ni kena kental sikit. Lg kita pikir, lg kita layan lagi sakit.. tapiiii jangan semua benda sis buat, maksud disini, keluar ambik angin pg depan rumah, jalan dalam rumah.. positif kan diri.. semua ibu kuat.. tak mampu buat sesuatu, minta tolong org.. Lama lama akan biasa.. bila stress susu pun tak meriah.. bila ibu stress, bby lg lah.. Luka czer lap bg sentiasa kering, kalau ada hairdryer keringkan dgn hair dryer..atau depan kipas.. nk bangun mengiring dulu baru tolak badan.. jangan bangun straight.. kuat okay

Saya alhamdulillah czer tak rasa sakit lgsg. Beranak hosp govt, doc jahit cantik kemas, pain killer cukup utk manage pain .. cuma mmg kene jalan slow slow the first 2 weeks sbb nak cepat baik, mandi pun cover supaya xbasah area operate, cepat luka kering cepat baik. 3weeks ada CL jaga, mostly jaga baby waktu siang.. mlm baby saya jaga and susukan.. saya 50% bf direct latch dgn 50% fm.. jadi x penat xstress..first 10days mmg saya xurut, CL tuam badan and blow dry rambut saja lps mandi.. saya mkn supplement zat besi, magnesium, calcium and vitamins sbb masa pantang xboleh mkn byk.. saya makan nasi sayur rebus dgn ikan bakar shj..ayam daging xmakan.